BUDVA BLOKIRALA IMOVINU RUSA ZBOG POREZA: Ko ne plati, može da ostane bez stana
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

HIPOTEKA NA VIŠE OD 100 NEKRETNINA

BUDVA BLOKIRALA IMOVINU RUSA ZBOG POREZA: Ko ne plati, može da ostane bez stana

Crna Gora -

Opština Budva stavila je hipoteku na više od 100 stanova i poslovnih prostora, kako bi osigurala da će naplatiti poreski dug od vlasnika - Rusa, Ukrajinaca i državljana drugih republika bivšeg Sovjetskog saveza.

U lokalnoj upravi tvrde da je to bio jedini način da se osiguraju da dugovanja ne bi zastarela, a vlasnici, do čijih adresa je u većini slučajeva bilo nemoguće doći, nateraju da izmire obaveze na ime poreza na nepokretnost.

Većinom je reč, ističu, o dugovanjima od po nekoliko hiljada evra.

U lokalnoj upravi tvrde da nakon donošenja rešenja poštom obaveštavaju sve vlasnike nekretnina na teritoriji opštine da izmire obaveze.

"Dosta vlasnika ima adresu u Rusiji, zato im je jako teško uručiti rešenja, a samim tim i da naplata ide teže", rekao je za sekretar za finansije Petar Odžić (SDP).

On ne isključuje mogućnost da će biti prinuđeni da primjenjuju i zakonom predviđene mere izmirenja poreskih potraživanja - prodaju nekretnina.

"Zbog otežanih uslova naplate poreza koju imamo za ove inostrane državljane, možda će u budućnosti dolaziti i do prodaja nepokretnosti radi naplate duga. Za crnogorske državljane poreska potraživanja naplaćujemo preko javnih izvršitelja, što kod drugih nije moguće".

Odžić je naglasio da je lani ostvarena procentulano veća naplata poreza, ukupno 17 miliona evra, ali da još ima dosta mesta za poboljšanja, u evidentiranju objekata i prinudnoj naplati.

"Naplata poreza je na jako zadovoljavajućem nivou. Nema prema kome nije neki pravni lek upotrebljen - zaključak o prinudnoj naplati, hipoteka ili blokada računa. To je rezultiralo da i pored 30 odsto manjeg razreza imamo izvrsnu naplatu. Već sada možemo reći da će u 2018. biti rigoroznija prinudna naplata, fizičkim licima preko izvršitelja, a pravnim preko blokade računa".

Građani država bivšeg Sovjetskog saveza, pre svih Rusi i Ukrajinci, vlasnici su više od 2.000 nekretnina na području Budve.

Mnogi od njih godinama ne dolaze u Crnu Goru, a neretko izdaju stanove i pokušavaju da prodaju nekretnine.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track