DŽABA GA TURCI SREDILI KAD GA ĐETIĆI NE ODRŽAVAJU: Sat na Sahat kuli danima ne radi, kao ni česma ni rasveta, a niko ih ne popravlja!
Foto: Printscreen YouTube

PROJEKAT VREDAN 400.000 EVRA

DŽABA GA TURCI SREDILI KAD GA ĐETIĆI NE ODRŽAVAJU: Sat na Sahat kuli danima ne radi, kao ni česma ni rasveta, a niko ih ne popravlja!

Crna Gora -

Sat na Sahat kuli u Staroj varoši već neko vreme ne radi. Kazaljke su ko zna kad stale na 08.30 časova, dok se otkucaji čuju.

U njenu restauraciju i rekonstrukciju Trga Bećir Bega Osmanagića turska Agencija za međunarodnu saradnju TIKA uložila je 400.000 evra. Međutim, službe Glavnog grada nisu se postarale da sada održavaju ovaj objekat.

Ukrasna rasveta na zelenim površinama nije u funkciji, a glavni lampioni rade tek s vremena na vreme. Česma ne radi uopšte, a slavine su okrenute naopačke. Iako je bilo najavljeno da će Sahat kula biti otvorena za posetioce, vrata su zaključana. Sad ni sat ne radi, a stanovnici Stare varoši su razočarani.

Nataša Miličković iz Stare varoši kaže da se kazaljke na satu ne pomeraju, ali da se uveče čuju otkucaji.

foto: Printscreen YouTube

"Zašto su to tako ostavili ne znam. Kazaljke se ne pomeraju. Oni su, valjda, mehanizam čistili, ali nešto očigledno nije u redu. Živim u blizini tako da čujem da sat otkucava uveče. Dok ga je časovničar Pejović održavao, sat je radio, a sada posle restauracije nema funkciju. Valjda će ga popraviti. Bilo bi lepo da radi, ipak je to Sahat kula. Projekat i sve ostalo radili su Muzeji i galerije pa bi oni trebali da znaju hoće li sat ikada proraditi i zašto ne radi. Na trgu ni česma ne radi, ni rasvjeta, a kula nije otvorena za posetioce. Trebalo bi da bude da bi građani mogli da uđu”, kaže ona.

Staropodgoričanin Jovan Nikolić prisetio se ko je sve održavao sat na Sahat kuli, koji je u to vrijeme radio.

"Prvo je sat održavao pokojni Đuro Vukčević, koji je na Pogrebno imao sajdžisku radnju. Dugo ga je on održavao i uvek je sat radio. Posle njegove smrti održavanje je preuzeo Bajo Stanić, a posle njega Duško Pejović. To je onda prekinuto jer su pre tri, četiri godine dolazili iz Glavnog grada i hteli da naprave sistem sat funkcioniše elektronski. Međutim, stao je. Sad kad su rekonsturisali sve opet ne radi. Da li će ga popraviti i hoće li više ikada proraditi ko ti ga zna", priča Nikolić. On nije oduševljen ni rekonstrukcijom trga.

foto: Printscreen YouTube

“Evo su napravili i ovaj trg, no ni ta rasveta ne radi, a česma je samo prvi dan radila. Sad vode na njoj nema, a slavine su uništene. Ko je to radio i šta su radili niko ne zna. Sve ovo koštalo je 400.000 evra, a ne vredi ni 100.000 evra. Rasveta čas radi čas ne radi, a ukrasna ne funkcioniše uopšte", ističe Nikolić.

Sefadinu Beriši se dopada kako je trg uređen, ali smatra da bi sat trebalo popraviti.

"Fino su ovo napravili, zasadili zelenilo, ali sat ne radi. Ne radi ni česma. Lepo bi bilo da ga poprave. Za radove TIKA je dala pare pa bi trebalo sve da se održava kako treba", kaže Beriša.

Iz Muzeja i galerija, na čijem je čelu Sead Đokaj, juče nisu odgovorili na pitanja Dana zbog čega sat ne radi i kada će biti u funkciji, te zašto još Sat kula nije otvorena za posetioce iako je to najavljivano. Đokaj nije odgovorio na pitanja koja je tražio da mu se pošalju.

Kurir.rs/Dan/CDM

Foto: Printscreen YouTube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track