OSUĐEN TERORISTA IZ ULCINJA: 6 meseci zatvora za Hamida Beharovića, džihadistu Islamske države
Foto: Vijesti.me/Savo Prelević

ODVEO I ŽENU I DETE

OSUĐEN TERORISTA IZ ULCINJA: 6 meseci zatvora za Hamida Beharovića, džihadistu Islamske države

Crna Gora -

PODGORICA - Izrečena je prva kazna jednom od 23 državljana Crne Gore koji su bili u ratu u Siriji, na strani terorističke Islamske države.

Viši sud u Podgorici je danas Ulcinjanina Hamida Beharovića (39) kaznio sa šest meseci zatvora jer je pripadnik se priključio Islamskoj državi u Siriji.

"Kriv je, jer se sa umišljajem od aprila 2015. do maja 2016. godine u mestu Mindžib u Siriji, na granici sa Turskom, pridružio i učestvovao u stranoj oružanoj formaciji, terorističkoj organizaciji Islamska država Iraka i Levanta (ISIL)", piše u presudi sudije Višeg suda u Podgorici Biljane Uskoković.

Taj nezaposleni trgovinski skladištar iz Ulcinja otišao je u Siriju s nevenčanom suprugom i maloletnom ćerkom i boravio u delu kod granice Turske. Beharović je s još dvojicom džihadista Islamske države, takođe državljana Crne Gore, obilazio stražarska mesta te vojske na granici s Turskom i "upotrebljavao oružje", navodi se u obrazloženju presude.

Beharović je tokom suđenja priznao da je tamo bio, ali je tvrdio da "nije direktno i indirektno učestvovao u ratnim dešavanjima" i da nije bio pripadnik Islamske države jer nije prošao potrebnu obuku i "položio zakletvu". On je po izricanju presude kazao da "nikada nije učestvovao u ratu, niti je pre Sirije ratovao na bilo koji način i na bilo kojem mestu". Naveo je da je živeo s porodicom u pograničnom pojasu, ali kada su tamo počeli napadi, vratio se u Crnu Goru, gde je uhapšen odmah po dolasku, na aerodromu u Podgorici, septembra 2016. godine.

Prošle godine je zbog učešća u ratu u Ukrajini sa šest meseci zatvora kažnjen jedan crnogorski državljanin. Po istraživanju Saveta za regionalnu saradnju (RCC), u ratove u Siriji i Iraku su u poslednjih pet godina otišla 23 državljanina Crne Gore, od kojih je šest poginulo, a devet se vratilo u Crnu Goru, od kojih je samo jedan, Beharović osuđen.

Prema tom istraživanju, na teroritoriji pod kontrolom Islamske države su još tri muškarca, četiri žene i dvoje dece iz Crne Gore.

Kurir.rs/Beta/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track