NOVLJANI U STRAHU OD KLIZIŠTA: Pojavljuju se nove pukotine, cela padina može da sklizne!
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen/ Youtube

U MOJDEŽU

NOVLJANI U STRAHU OD KLIZIŠTA: Pojavljuju se nove pukotine, cela padina može da sklizne!

Crna Gora -

Žitelji Mojdeža u Crnoj Gori apeluju na lokalne i državne organe da počnu pripreme kako bi na leto mogli da budu nastavljeni radovi u hidrotunelu Potkop. Oni strahuju da će visok vodostaj uzrokovati nove probleme , jer je pre 14 godina tu pokrenuto klizište koje im je uništilo imanja i kuće.

Meštanin Mojdeža i poznavalac prilika u hidrotunelu Potkop, Milorad Velaš, podseća da su prvi radovi završeni u oktobru 2015. godine i tu se stalo.

"U organizaciji Direkcije za javne radove Crne Gore, radnici podgoričke firme Bi kod prokopali su 197 metara novog tunela. Posao su uradili profesionalno, u skladu sa projektom i standardima. Preostalo je svega dvadesetak metara do spajanja sa prvom stenskom masom i portalom starog tunela, što je osnovni uslov da se onemogući kruženje podzemnih voda, koje su potencijalna opasnost za okolne kuće", kaže Velaš.

foto: Printscreen/ Youtube

Izvorišta

Drugu potencijalnu opasnost, kaže on, predstavlja akumulacija oko 600 kubika "zarobljene" vode na 340. metru Potkopa. On, kaže, ne razume zašto se od tada ne radi ništa da se dovede do kraja spajanje sa preostalih dvadesetak metara tunela, čime bi se regulisali poremećeni podzemni tokovi mojdeških izvorišta.

"Uzalud su došli do vrata kad nisu ušli unutra. Radovima koji su do sada završeni nije rešeno da se spreče uzroci koji mogu izazvati dalje stradanje sela Mojdež", upozorio je Velaš.

foto: Printscreen/ Youtube

Od juna 2014. do oktobra 2015. godine realizovani su radovi u vrednosti od 852.593 evra. Sredstva su obezbeđena iz kapitalnog budžeta države. Za drugu fazu raspisano je javno nadmetanje početkom 2016. godine, izabran najpovoljniji ponuđač, ali zbog žalbene procedure tenderski postupak nije okončan. Procenjena vrednost radova je 286.000 evra.

Iz Direkcije javnih radova saopštili su da se radovi mogu izvoditi u sušnom periodu, kada je nivo podzemnih voda u tunelu najniži.

Meštani su se obratili nadležnima u lokalnoj samoupravi, Ministarstvu održivog razvoja i turizma i Direkciji da hitno pokrenu aktivnosti kako bi do leta završili pripreme za nastavak radova.

Velaš podseća da je svaka kuća u selu pretrpela posledice klizišta, ali i da su vidne nove pukotine, pa meštani strahuju da cela padina ne sklizne.

Tragove sleganja tla vidi i na zidovima svoje kuće, koja je renovirana i utemeljena armiranom pločom.

Klizište u Mojdežu pokrenulo se 28. februara 2004. godine. Obuhvatilo je oko 12 hektara zemljišta i tom prilikom je stradalo oko 1.000 stabala maslina, imanja i kuće porodica Porobić i Vilov, urušen je put i oštećena infrastruktura u selu.

Kurir.rs/ Pobjeda/ Cdm.me

Foto: Printscreen/ Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) PRVI SNIMAK POSLE KATASTROFE: Evo kako Crna Gora izgleda nakon snažnog zemljotresa!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track