ALARMANTNE BROJKE: Više od 220.000 Crnogoraca puši, sve više mladih pali cigaretu!
Foto: Profimedia

SVE VEĆI PROBLEM

ALARMANTNE BROJKE: Više od 220.000 Crnogoraca puši, sve više mladih pali cigaretu!

Crna Gora -

Broj pušača u Crnoj Gori porastao je za 4,5 odsto u odnosu na pre pet godina, a u mlađem uzrastu žene prednjače u konzumiranju duvanskih proizvoda u odnosu na muškarce, pokazuju rezultati istraživanja koje je lani sproveo Institut za javno zdravlje.

Najveći porast pušača je u kategoriji od 15 do 64 godine, a zdravstvene vlasti posebno su zabrinute zbog povećanja broja žena pušača i mladih pušača.

"Činjenica je da su kulturološke i sociološke prilike uslovile promene u ponašanju žena u Crnoj Gori, koje je, na žalost, neusklađeno sa zdravljem. Stoga je razumljivo da se komplikacije upotrebe duvanskih proizvoda javljaju u sve ranijoj životnoj dobi, a zbog pušenja žena u trudnoći i tokom ranog razvoja deteta komplikacije su često evidentne i u dečijem dobu", rekla je Pobjedi dr Agima Ljaljević, direktorkaa Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje i nacionalna koordinatorka za kontrolu duvana.

foto: Printscreen YouTube

Prof. dr Agima Ljaljević

Broj pušača značajno je povećan kod mladih muškaraca, 15-godišnjaka i 16-godišnjaka, kao i uopšte u starosnoj grupi od 15 do 24 godine. Zabrinjavajuće je i to što sve mlađi uzrasti uzimaju cigaru, što se pripisuje dobrim delom činjenici da lako mogu da dođu do cigareta iako je i dalje zabranjena prodaja duvana i duvanskih prizvoda maloletnicima.

"Ograničenje upotrebe duvanskih proizvoda na javnim mestima je prestalo da se sprovodi, čime se omogućilo korisnicima da slobodno, bez sankcija, upotrebljavaju duvanske proizvode na javnim mjestima, uključujući i ona na kojima borave deca i mladi (igraonice, kafići, restorani…). Pored toga, ranija zabrana reklamiranja, promocije i nuđenja duvanskih proizvoda više se striktno ne primenjuje, što ima efekte na formiranje stavova mladih o pušenju”, navodi dr Ljaljević.

Kurir.rs/CdM

Foto: Printscreen YouTube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja