CRNOGORSKA OPOZICIJA: Tražimo predsedničke i lokalne izbore u jednom danu VUJANOVIĆ: To je nemoguće
Foto: Printscreen Vijesti.me/Filip Roganović

SUPROTNI STAVOVI

CRNOGORSKA OPOZICIJA: Tražimo predsedničke i lokalne izbore u jednom danu VUJANOVIĆ: To je nemoguće

Crna Gora -

Gradonačelnica Kolašina i članica predsedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Željka Vuksanović tražila je od predsednika države Filipa Vujanovića da zakaže konsultacije sa predsednicima opština i Skupština opština u kojima će se u narednih nekoliko meseci održati lokalni izbori, kako bi, skraćivanjem mandata, stvorili uslove da se predstojeći lokalni izbori održe istovremeno sa predsedničkim, koji su zakazani za 15. april.

Iz Vujanovićevog kabineta juče je saopšteno da održavanje lokalnih i predsedničkih izbora u istom danu nije moguće i da se predsedniku Crne Gore niko nije obratio s pisanim predlogom za zakazivanje lokalnih izbora u istom danu sa predsedničkim. Takođe se navodi da je za 15. april moguće zakazati jedino izbore u Plužinama i to do 9. februara.

foto: EPA/Thorsten Wagner

Filip Vujanović: Niko mi se nije obratio s pisanim predlogom

"Imajući u vidu uslove za raspisivanje izbora iz člana 14 Zakona o izboru odbornika i poslanika Crne Gore, predsednik će, vodeći računa o potrebi da se izbori održe u jednom danu, a poštujući rokove, obavestiti javnost u kom će se danu ti lokalni izbori održati", navodi se u saopštenju.

Vuksanovićeva je, sa svoje strane, u pismu Vujanoviću navela da je neracionalno i duboko štetno za državu da bude permanentno u izbornom procesu.

"Ukoliko ne održimo lokalne izbore u istom danu kad i predsedničke, imaćemo predsedničke izbore (moguće dva kruga), pa loklane izbore u 11 gradova. Čak ni svi lokalni izbori neće moći da se održe u jednom danu ukoliko lokalni parlamenti koji su kasnije konstituisani sebi ne skrate mandat, što je slučaj sa opštinom Kolašin, gde je zbog izbornih zloupotreba Skupština opštine konstituisana tek 18. septembra 2014. godine", navela je Vuksanovićeva.

foto: Printscreen YouTube/Vijesti.me

Željka Vuksanović: Za državu je duboko štetno da stalno bude u izbornom procesu

Ona je Vujanoviću poručila da organizovanje nekoliko izbornih procesa u roku od mjesec dana stvara veliku finansijsku štetu za građane i za cilj može imati jedino pogoršanje izbornog procesa kroz stvaranje lakših uslova za izborne zloupotrebe. I njen partijski kolega Bojan Zeković kazao da se razdvajanjem izbora stvara veća mogućnost da DPS “sprovodi izborne zlopupotrebe”. Cena toga je, naveo je on, višemilionska i platiće je građani.

"Upravo je funkcija predsednika države da doprinese da izbori koje raspisuje služe građanima, a ne da omogući zloupotrebe partije kojoj predsednik pripada. Ni izbori koji slede u 12 gradova se svakako ne mogu održati u jednom danu, ukoliko oni lokalni parlamenti koji su kasnije konstituisani sebi ne skrate mandat i inicijativa predsednika države trebalo je da ide u tom pravcu da se predsednik rukovodi javnim a ne partijskim interesom”, naveo je Zeković.

foto: Printscreen YouTube/Balkan Info

AleksA Bečić: Nema zakonskih prepreka da se i predsednički i lokalni izbori održe u jednom danu

Predsednik Demokrata, Aleksa Bečić, saopštio je juče da je članom 14 Zakona o izboru odbornika i poslanika, na koji se Vujanović poziva, definisano da se izbori za odbornike i poslanike održavaju najkasnije 15 dana pre isteka izbornog perioda odbornika, odnosno poslanika kojima teče mandat. Precizirano je, dodaje Bečić, da od dana raspisivanja donjihovog održavanja ne može da prođe manje od 60 ni više od 100 dana.

"Jasno je da nema zakonskih ograničenja da se nastupajući predsednički i lokalni izbori održe u jednom danu", naveo je Bečić, navodeći da "računice vladajućih struktura pokazuju da DPS sigurno gubi Podgoricu i veliki broj opština."

"To bi na dan održavanja prvog kruga predsedničkih izbora bio vetar u leđa opozicionom kandidatu za potencijalni drugi krug izbora", kazao je on.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: EPA/Thorsten Wagner

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track