OSTVARILI ŽIVOTNI SAN: 300 policajaca u Crnoj Gori sedi kod kuće, a prima platu!
Foto: Vijesti.me/Filip Roganović

TAKO MOGU DO PENZIJE

OSTVARILI ŽIVOTNI SAN: 300 policajaca u Crnoj Gori sedi kod kuće, a prima platu!

Crna Gora -

Zbog sujete, revanšizma, nepristajanja na bespogovorno izvršavanje ponekad besmislenih zahteva šefova, "skretanja sa političke linije", ponekad i zbog rada strogo po pravilima službe, u Crnoj Gori je "neraspoređeno" 179 policajaca o zvaničnim podacima, a po informacijama Instituta alternativa ima ih oko 300.

Među neraspoređenima ima onih koji su u policiju zalutali, ali ima dosta i onih koji iz nekog razloga i nekome nisu po volji ma koliko da je njihov rad koristan za policiju. Ima i onih koji nisu načisto da li su policajci ili kriminalci, pa ih čas postavljaju na visoke pozicije, čas ih šalju kući da "odmore", a vraćaju ih u službu kad za rukovodioca dođe neki njemu sličan.

Sve ovo Vijestima su ispričali sagovornici iz policije koji su trenutno u ovakvim situacijama, ili su to ranije bili.

foto: Kurir.rs/Aleksandar Jovanović

I sposobni i korisni, i beskorisni i nesposobni i pošteni i kriminalci bez razlike, uredno primaju platu čekajući novi raspored. Najveći broj neraspoređenih su policajci kojima je prosečna mesečna plata 462 evra, 12 su rukovodioci koji primaju mesešno po 710 evra, a svi zajedno izbijaju iz džepa poreskim obveznicima oko 130.000 do oko 200.000 evra mesečno, zavisno od toga da li verujete podacima Uprave policije ili Instituta alternativa.

U MUP Crne Gore kažu da imaju 179 neraspoređenih službenika i da se za 129 traže "najbolja rešenja".

Prema podacima Instituta alternativa, u policiji je neraspoređeno 300 službenika, a nema zakona koji propisuje rok za raspoređivanje i proceduru u slučaju da policajac ne bude raspoređen, kaže Dina Bajramspahić, istraživač javnih politika u toj ustanovi. Ali zakon propisuje da svako ko ima zasnovan radni odnos u određenom državnom organu, mora da ima i rešenje o raspoređivanju na konkretno radno mesto u tom organu.

foto: Vijesti.me/Savo Prelević

"Jedan broj službenika primljen je u radni odnos iako nije ispunjavao propisane uslove, pa ne može da se poveže s pozicijama iz Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji. Druga grupa su službenici koji su napravili značajan propust u radu, ili su diskreditovani na drugi način, ali nisu procesuirani kroz disciplinski i krivični postupak i nije im izrečen prestanak radnog odnosa. To nezvanično znači da su 'udaljeni' iz službe, ali nastavljaju da primaju zaradu da bi bili ostavljeni bez prihoda. Manji broj su oni službenici koji su bili 'neposlušni', pa starešina demonstrira strogoću time što neće da im da raspored. I na kraju, postoji problem sa bivšim rukovodiocima, koji imaju visoko policijsko zvanje, a nema toliko visokih pozicija koliko je proizvedeno visokih zvanja. Kolokvijalno, to znači da oni imaju visok policijski 'čin' zbog kojeg ih ne degradiraju na niža radna mjesta", tvrdi Bajramspahićeva.

foto: Vijesti.me/Savo Prelević

Slavko Stojanović

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović odbio je da govori na ovu temu. On je preko portparola poslao kratak komentar: "Raspored policijskih sužbenika i dalje kadrovske promene će se u narednom periodu vršiti shodno potrebama službe i po sticaju uslova za raspored na odgovarajuća radna mesta shodno Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji."

Često policajci budu premeštani na drugo radno mesto bez valjanog razloga i obrazloženja. Ima i bizarnih slučajeva, poput jednog iz prošlog septembra. Tada je, prema nezvaničnim saznanjima VijestI, službenica Uprave policije koja je radila na obezbeđenju zgrade Tužilaštva u Ulici slobode premeštena na drugo radno mjesto jer je tražila od osobe koja je došla i saopštila da ide kod glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da se predstavi.

foto: Vijesti.me/Boris Pejović

Dragan Blagojević i Enis Baković: Policija nadrljala zbog njihove sujete

Čovek, nonšalantno obučen u zelenu "bodi" majicu, nije prethodno pokazao ličnu kartu, kako pravila za ulazak u svaku državnu instituciju nalažu. Ispostavilo se da policajka nije znala da je pred njom šef Sektora kriminalističke policije Enis Baković, postavljan devet meseci ranije. Bakovića je jako uvredilo što ga nije prepoznala i odmah je tražio od šefa Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata Dragana Blagojevića da policajku kazni premeštajem, što je Blagojević istog dana i učinio.

Vijesti su bezuspešno tražile od Bakovića i Blagojevića da objasne prema kom propisu službenik policije mora da zna kako svaki rukovodilac u policiji izgleda. Nisu objasnili ni prema kom propisu se službenik kažnjava ako traži od bilo kog rukovodioca u policiji da se predstavi. Baković nije odgovorio ni zašto se nije, prema pravilima koja važe za sve, predstavio na prijavnici Tužilaštva i dao lični dokument na uvid da bi bilo službeno zabeleženo vreme i datum njegove posete tom državnom organu. Blagojević nije odgovorio čime je obrazložio rešenje o premeštaju službenice sa jednog na drugo radno mjesto i da li joj je, a prema saznanjima Vijesti jeste, samo usmeno saopšteno da je premeštena.

SVE PLAĆAJU GRAĐANI

"Mislim da je posebno važno da se naglasi da neraspoređeni nisu samo na teret građana, koji kroz porez isplaćuju njihove plate, nego su i na teret svih policijskih službenika koji stvarno rade, a plaćeni su isto kao 'neraspoređeni' i još obavljaju njihov posao. Paradoksalno, crnogorska policija je višestruko prekobrojna u odnosu na broj stanovnika, ali joj istovremeno nedostaju adekvatni stručni kadrovi upravo zbog ovog prenaglašenog 'socijalnog momenta' u upravljanju ovom službom", kaže Dina Bajramspahić i dodaje da policija neće postići očekivani kvalitet rada sve dok prioritet ne bude zapošljavanje onih koji imaju posebna znanja i veštine potrebne za obavljanje policijskih poslova.

"Prema našem istraživanju, 51 odsto građana smatra da je nemoguće zaposliti se u policiji bez veze preko rođaka i prijatelja, dok 44 odsto smatra da su neophodne političke veze", navodi ona.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/Filip Roganović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track