DF NE DA KNEŽEVIĆU DA IDE NA ROBIJU: Neću se dobrovoljno odazvati, neću voditi trubače, ali neću ni da bežim! Svi će znati gde sam!
Foto: Vijesti.me/ Boris Pejović, Foto: Vijesti.me/ Boris Pejović

NAJAVILI VELIKU OPERACIJU

DF NE DA KNEŽEVIĆU DA IDE NA ROBIJU: Neću se dobrovoljno odazvati, neću voditi trubače, ali neću ni da bežim! Svi će znati gde sam!

Crna Gora -

Osuđenog lidera Demokratskog fronta Milana Kneževića robije može spasti predsednik Crne Gore Filip Vujanović jer mu to omogućava Zakon o pomilovanju. Vujanović može da oprosti kaznu Kneževiću ili da kaznu zatvora preinači u uslovnu čak i u slučaju da niko to od njega ne traži.

Ukoliko se odluči da to uradi, Vujanović Kneževića mora pomilovati što pre. Postupak za pomilovanje pokreće se po molbi za pomilovanje ili po službenoj dužnosti.

Može je podneti Knežević, njegov srodnik po krvi u pravoj liniji, brat, sestra, hranilac ili lice sa kojim živi osuđeno lice u vanbračnoj zajednici.

Ukoliko Vujanović sam ne pokrene postupak, a neko drugi podnese molbu da on pomiluje Kneževića, političar bi mogao da ode u Spuž, jer molba ne odlaže izvršenje krivične sankcije.

Knežević će otići u petak u podgorički Osnovni sud da mu odrede rok do kojeg mora da se javi na izdržavanje četvoromesečne zatvorske kazne.

Prema Zakonu o izvršenju kazne zatvora, novčane kazne i mera bezbednosti, Knežević može da traži odlaganje odlaska na robiju. Rok za podnošenje zaheva je tri dana od kada dobije uputnicu za odlazak iza brave.

Prema tom Zakonu, osuđeni može tražiti odlaganje izvršenja kazne ako je oboleo od teže akutne bolesti ili se njegova hronična bolest pogoršala, a u Zavodu ne postoje uslovi za lečenje. Može i ukoliko mu je član uže porodice umro ili oboleo od teže akutne bolesti zbog koje mu je potrebna pomoć i nega drugog lica, a u užoj porodici nema drugih članova koji mogu pružiti potrebnu pomoć ili se ta pomoć ne može pružiti na drugi način.

Kazna može sačekati i izvršenje ili završetak radova izazvanih elementarnom nepogodom ili drugim nesrećnim slučajem, ako u užoj porodici osuđenog nema radno sposobnih članova.

Nije poznato da li će Knežević tražiti odlaganje odlaska u Spuž, ali je on juče ponovio da neće dobrovoljno otići u zatvor na izdržavanje kazne zbog napada na policajca 17. oktobra 2015. godine.

Na konferenciji DF juče su saopštili da će ga u tome podržati čitav Front. Na pitanje da li će se zatvoriti u crnogorskom parlamentu, Knežević je rekao da “neće da otkriva političkim neprijateljima planove, ali da se priprema velika operacija u slučaju da policija dođe za njega”.

foto: Vijesti.me/Luka Zeković

Knežević je dodao da je ekspresno uručenje poziva još jedan atak na DF i još jedan pokušaj da se diskredituje taj politički savez u trenutku kada dolazi do približavanja njihovih sa stavovima građanske opozicije o lokalnim i predsedničkim izborima.

“Neću se dobrovoljno odazvati, neću voditi trubače, izvoditi performanse ispred spuških kapija, neću ni da bežim u Rusiju i Srbiju. Svi će znati gde se nalazim”, rekao je Knežević.

Njegov kolega Andrija Mandić kazao je da je DF odlučan da zaštiti i funkcionere i svakog člana “koji je na pravdi Boga osuđen".

“Ono što je dodatno važno je da čitava Crna Gora zna da Knežević ima tešku povredu ramena. Od tada se nalazi na rehabilitaciji i tako povređenog čoveka hoće da pošalju u zatvor. To je neprihvatljivo. Odbacujemo takvu odluku i presudu”, rekao je Mandić.

Predrag Bulatović je ocenio da je 15. oktobra 2015. godine policija, a ne Knežević, prekršila zakon, jer je protivno zakonu i Ustavu upala na prostor gde su se nedeljama održavali protesti.

foto: Printscreen Vijesti.me/Savo Prelević

"Međutim, u ovoj zemlji, u kojoj nema vladavine prava, došlo je do ove presude i do ekspresnog poziva za odsluženje kazne”, rekao je Bulatović.

Kneževića je sudija podgoričkog Osnovnog suda Željka Jovović osudila na sedam meseci zatvora, a Viši sud mu je kaznu smanjio za tri meseca. U presudi Višeg suda piše da mu je kazna smanjena zbog toga što ranije nije bio osuđivan i zbog smanjene uračunljivosti.

Knežević je tada tvrdio da mu je nuđeno da plati 10.000 evra nekome da mu se kazna poništi i vrati na ponovno odlučivanje.

Više izvora iz DF tvrdi da su na sastanku održanom 18. februara uveče raspravljali oko još nekoliko opcija, kako bi odgovorili na pokušaj države da Kneževića ekspresno pošalje u zatvor.

"Planiramo opštu destrukciju institucija. Napuštanje Skupštine i svih lokalnih skupština, a moguć je i poziv opoziciji za akciono jedinstvo kao odgovor na ovaj udar države pred predsedničke i lokalne izbore”, kazao je izvor.

Lideri i poslanici tog saveza navodno su razmatrali i predlog redarske službe Fronta da se organizuje okupljanje građana.

“Naša redarska služba, bivši pripadnici Sedmog bataljona, predložili su da se prvo organizuje okupljanje građana, a potom da se sa njima utvrdimo i branimo”, tvrdi sagovornik iz DF.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/ Boris Pejović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track