(VIDEO) CRNOGORCE TRESE KALIFORNIJSKA ZLATNA GROZNICA: Pakuju kofere i odlaze u Ameriku, gde dnevno  zarade i do 900 dolara!
Foto: Foto EPA

bežanija

(VIDEO) CRNOGORCE TRESE KALIFORNIJSKA ZLATNA GROZNICA: Pakuju kofere i odlaze u Ameriku, gde dnevno zarade i do 900 dolara!

Crna Gora -

Studenti, samohrane majke, lekari, inžinjeri, bankari, policajci, napuštaju Crnu Goru i svoje domove kako bi se domogli kalifornijskih plantaža marihuane, gde kao fizički radnici mogu da zarade stotine dolara dnevno!

Crnogorski državljani znaju za dobro razrađen sistem za odlazak na jednu od plantaža u Kaliforniji, gde se najbolje plaća, ako i koliko dugo mogu tu da ostanu... Svoje poslove na kojima su zarađivali nekoliko stotina evra mesečno, menjaju za rad sa marihuanom za koji su plaćeni i po 900 dolara dnevno!

Igor je završio Medicinski fakultet i specijalizirao akušerstvo, ali nije uspeo da pronađe stalni posao u bolnici, zbog toga je odlučio da okrene drugi list i krene u Kaliforniju i to na poziv prijatelja iz Podgorice koji je tamo već radio i živeo.

On je, kako piše Balkan Insight, odlučio da radi kao nisko kvalifikovan radnik u okrugu Humboldt, na plantažama marihuane koja je u toj državi legalizovana u medicinske svrhe, a od početka ove godine i u rekreativne.

"Tamo mi je brat od ujaka već jednom bio i za pola godine skinuo hipoteku sa kuće u Podgorici i kupio novi auto. Ja takođe imam poveći kredit u banci, a želja mi je, da ako uspem da ostanem tamo duže, otvorim privatnu ordinaciju u Podgorici", priča Igor.

Nezaposlenost i primamljive visoke dnevne zarade stvorile su specifičnu grupu migranata poznatu kao "trimigranti", jer rade "trimming", odnosno šišanje marihuane.

Nijedan od devet sagovornika sa kojima su novinari razgovarali, od kojih su se neki spremali prvi put da krenu, a neki su već bili na plantažama nije želeo da govori pod svojim imenom. Želju za anonimnošću objašnjavaju činjenicim da se u američkom konzulatu u Podgorici aplicira za turističku vizu, dok se tamo radi "na crno", iako su same farme kanabisa legalne.

Neki sagovornici kažu da su posao na plantažama našli preko prijateljskih i rođačkih veza, dok su nekima to organizovali posrednici, poreklom iz Crne Gore. Iako na njima posrednici i zarađuju, ipak se niko ne žali, jer sume koje se mogu zaraditi dnevno dostižu i 900 dolara!

Ovih dana u podgoričkim kafićima ne može da se izbegne tema o kalifornijskoj marihuani i velikom novcu koji su mnogi poslali ili doneli u zemlju zahvaljujući tom biznisu. Sa prosečnom platom od oko 500 evra i mogućnosti da se ona zaradi za dan ili dva u Kaliforniji mnogi Crnogorci bi želeli da se okušaju u ovome drugom.

U prilog tome ide i klip na jutjubu koji je postavio Podgoričanin Miloš Beli Pavićević koji se „rashlađuje“ debelim dolarskim svežnjevima, lepezama i kišom novčanica od po 100 dolara.

Četiri sagovornice navele su kao posrednika Podgoričanku Snežanu Đurišić čiji je tamošnji partner bugarskog porekla suvlasnik mnogih stabljika marihuane. Prema njihovim tvrdnjama broj žena i devojaka iz Podgorice koje su našle zaposlenje "kod Sneže" može se meriti u stotinama. Ona nije želela da komentariše ove navode.

Zdenka (51) koje se trenutno nalazi u Americi, kaže da je "kod Sneže i njenih Bugara" provela dva meseca šišajući plodove marihuane. Tvrdi da se radilo od jutra do mraka, ali je taj ritam nametnula želja za većom zaradom, a ne pritisak vlasnika.

Trimovanje rade samo žene, dok su muškarci zaposleni na uzgajanju i održavanju stabljika. Žene i muškarci su smešteni odvojeno.

Zdenka je ispričala da je za Snežanu saznala od svoje komšinice. Kako kaže brzo je shvatila da se "Sneža dosta ugrađuje", pa je isti posao našla i kod "pravih Amerikanaca".

"To je prilično lako uz osnovno znanje engleskog jezika. Oni plaćaju 150 dolara po funti, bez ikakvog ugrađivanja i posrednika. Samo se spustite u Eureku (glavni grad okruga), ili neko drugo mesto i raspitate se kome treba radna snaga. Kod Amerikanaca imam obezbeđen stan i hranu i čisto mi ostane do 450-500 dolara dnevno", ispričala je ona.

Kurir.rs/ Balkan insajd

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track