PREOKRET U ISTRAZI NAPADA NA AMBASADU: Jauković se greškom razneo, prerano aktivirao bombu
Foto: Facebook, Vijesti.me/Savo Prelević

I FBI UČESTVUJE U ISTRAZI

PREOKRET U ISTRAZI NAPADA NA AMBASADU: Jauković se greškom razneo, prerano aktivirao bombu

Crna Gora -

Istražitelji su utvrdili da je Dalibor Jauković prilikom jučerašnjeg napada na američku ambasadu u Podgorici greškom aktivirao eksplozivnu napravu i tako se ubio, prenose mediji.

Takođe, prilikom pretresa njegovog stana policija je pronašla pismo na šest strana. U pismu Dalibor Jauković, između ostalog, moli porodicu i rođake da "mu oproste zbog onoga što će uraditi", i opisuje svoje lične i političke stavove, prenose crnogorski mediji.

Istražitelji smatraju da bi upravo to pismo moglo da pruži odgovor o Jaukovićevom motivu da počini napad na strano diplomatsko predstavništvo i presudi sebi. Pismo se veštačiti forenzičari, ali će ga detaljno analizirati i profajleri: ukoliko se pokaže autentičnim, biće to jasan trag istražiteljima. Inače, Jauković je živio sa majkom i bratom.

foto: Vijesti.me/ Savo Prelević

U toku dosadašnje istrage osim pronalaska oproštajnog pisma rekonstruisano je kretanje i ponašanje Dalibora Jaukovića neposredno pre napada.

Jauković se kretao iz pravca Sportskog centra prema raskrsnici, kod semafora je prešao pešački prelaz Ulice Ivana Muilutinovića, potom Bulevar revolucije i stupio na trotoar kod ograde dvorišta Ambasade, odakle je bacio bombu. Prešao je potom Ulicu Džona Džeksona i na zemljanom terenu preko ulice aktivirao drugu bombu.

foto: Vijesti.me/ Savo Prelević

Detaljnom pretragom terena nisu nađeni zatvarači ručnih bombi, što istražitelje navodi na zaključak da je Jauković u džepovima jakne rukama držao bombe spremne za aktiviranje.

Druge podatke zvanični organi nisu hteli da pruže u cilju zaštite istrage.

U istragu je od početka uključeno Više državno tužilaštvo, a to je potvrdila tužiteljka Lepa Medenica. Takođe, FBI će proverava Jaukovićeve profile na društvenim mrežama.

Obezbeđenje oko američke ambasade, ali i svih ambasada u Podgorici pojačano je posle jučerašnjeg napada.

Šta je jednog od preko 14 hiljada odlikovanih učesnika rata na Kosovu 1999. godine nateralo da baci bombu još uvek je misterija.

Policija je sinoć pretresala više lokacija na kojima žive ili rade osobe povezane sa Daliborom Jauković (43) istražujući da li je Podgoričanin u samobilački napad na ambasadu krenuo sam ili kao član neke šire organizacije.

Kurir.rs/CDM/Vijesti.me/RTS Foto: Facebook, Vijesti.me/Savo Prelević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track