ZATRPALI PLAŽU KUBICIMA ZEMLJE: Barske vlasti traže pomoć građana! Šteta ogromna!
Foto: Vijesti.me/ Radomir Petrić

POČINIOCI JOŠ NEPOZNATI

ZATRPALI PLAŽU KUBICIMA ZEMLJE: Barske vlasti traže pomoć građana! Šteta ogromna!

Crna Gora -

Na plažu Štrbine na Maljeviku u Crnoj Core prošlog vikenda, neko je istovario kubike zemlje, a iz Morskog dobra su saopšili da ne znaju identitet počinioca.

Osim službenika tog javnog preduzeća, na mesto događaja izašli su i službenici barske Komunalne policije. "Postupajući po prijavi građana, utvrdili smo da se na lokaciji iznad plaže - na delu zemljištva u vlasništvu Opštine Bar i u zoni Morskog dobra, nalazi veća količina deponovane zemlje. Velika količina atmosferskih padavina i aktiviranje obližnjeg potoka uslovili su spiranje i odron zemlje na plažu. Prilikom komunalnog nadzora, nismo zatekli počinioce prekršaja, te nismo mogli preduzeti mere i radnje iz svoje nadležnosti”, saopštio je v.d. načelnika barske Komunalne policije Stevo Pejović.

Pozvao je građane, nevladine organizacije i privredna društva da im dostave video zapise i fotografije osoba koja istovaraju građevinski materijal i komunalni otpad na javnoj površini bez odobrenja nadležnog organa Opštine.

Iz kotorskog Instituta za biologiju mora objavljeno je da je takvo nasipanje plaže zemljom "višestruko štetno i nedozvoljeno", jer prouzrokuje niz negativnih posledica. "Nasuta zemlja spiranjem dospeva u more i izaziva veliko zamućenje. Ono negativno utiče na biljke kojima je potrebna svetlost za proces fotosinteze, i na filtratorne organizme koji bivaju zagušeni suspendovanim česticama. Menja se količina organske materije u vodi, pa to može izazvati cvetanje mora - premnožavanje mikroskopskih organizama i lančane posledice u vezi sa tim. Najočiglednije je da je šljunkovita plaža zatrpana zemljom pa su organizmi koji tu žive potpuno zatrpani, a i atraktivne šljunkovite plaže više nema”, istakli su iz kotorskog Instituta.

Kurir.rs/ Vijesti.me Foto: Vijesti.me/ Radomir Petrić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track