REBALANS BUDŽETA: U državnoj kasi Crne Gore sad fali 440 miliona evra!
Foto: Profimedia

RAZLIKU PLAĆAJU GRAĐANI

REBALANS BUDŽETA: U državnoj kasi Crne Gore sad fali 440 miliona evra!

Crna Gora -

Važećim zakonom bilo je planirano da Vlada može da se zaduži do 296 miliona evra za potrebe otplate duga, finansiranje budžeta i stvaranje rezerve, a sada se ta cifra povećava na 440 miliona evra - 144 miliona evra više.

Ta važna činjenica da građanima može da se uzme "iz džepa" dodatnih 144 miliona evra prećutana je u Vladinom saopštenju posle sednice na kojoj je usvojen predlog rebalansa, kao i u video-poruci s obraćanjem potpredsednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutina Simovića i ministra finansija Darka Radunovića, koja je dostavljena medijima.

Prošle godine budžetu je nedostajalo oko 455 miliona evra, a kada je usvajan ovogodišnji budžet, Vlada se pohvalila kako će smanjiti nivo zaduženja u 2018. godini na 296 miliona, jer će nastaviti da primenjuje mere iz sanacionog plana. U njih spada povećanje opšte stope poreza na dodatu vrijednost sa 19 na 21 odsto, novo povećanje akciza na cigarete i mineralna ulja, smanjenje plata u javnom sektoru...

foto: Printscreen YouTube/Vlada Crne Gore

Izbegli novinare: Darko Radunović i Milutin Simović

Predlog rebalansa pokazuje da sve to nije bilo dovoljno, pa će Crnu Goru "krpljenje rupa u budžetu" koštati isto kao i u prošloj godini.

Predlogom rebalansa Vlada je za 100 miliona povećala i planirani iznos za emisiju evroobeznica koje bi se koristile za refinansiranje postojećeg duga, pa će to zaduženje (emisija obveznica) biti 500 miliona evra umesto prvobitno planiranih 400 miliona evra.

Predlogom reabalansa definisano je i da se obezbedi 70 miliona evra za otkup akcija koji italijanski partner A2A ima u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG).

Vlada ukupno treba da obezbedi 250 miliona evra da bi isplatila italijanske partnere.

foto: Printscreen YouTube

Simović i Radunović se nisu lično obratili novinarima posle sednice Vlade na kojoj je usvojen rebalans, čime je nastavljena praksa da se uskraćuju pitanja na krupne teme kao što je životni standard građana. Osim toga, skupštinski odbor za ekonomiju, finansije i budžet je u četvrtak rano ujutro, bez prisustva medija, razmotrio predlog rebalans budžeta, pa se nameće pitanje kada je taj dokumet stigao u parlament budući da je sednica Vlade završena predveče.

Nezavisni poslanik i predsednik skupštinskog odbora za ekonomiju u prethodnom sazivu, Aleksandar Damjanović, izjavio je za Vijesti” da činjenica da Vlada posle svega dva meseca od donošenja ovogodišnjeg budžeta radi njegov rebalans govori o lutanjima izvršne vlasti u oblasti javnih finansija.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Profimedija/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track