AFERA GRAHOVO TRESE CRNU GORU: Rusima prodali državnu zemlju i hotel
Foto: Printskrin Yt

Kontrola dokumentacije

AFERA GRAHOVO TRESE CRNU GORU: Rusima prodali državnu zemlju i hotel

Crna Gora -
Nikšićka policija je po nalogu Specijalnog tužilaštva uhapsila osam osoba zbog sumnje da su prodajom državnog zemljišta, koje je koristila Zemljoradnička zadruga "Grahovo”, oštetili državu za deset miliona evra.

Svim osumnjičenima je određeno zadržavanje, a sutra će biti privedeni sudiji za istrage, koji će se izjasniti o njihovom jednomesečnom pritvaranju.

Prema nezvaničnim informacijama crnogorskih medija, uhapšeni su načelnik Uprave za nekretnine PJ Nikšić Krsto Nikolić (62), službenica te institucije Radića Malović (62), službenica Poreske uprave Suzana Bulajić (60), nekadašnji direktor Zemljoradničke zadruge Milivoje Živković, direktor firme "Grahovo medikal centar” Zdravko Bošković, i zaposlene u Zadruzi Dušanka Živković, Ranka Milović i Vasiljka Milović.

Nalogom za hapšenje obuhvaćen je i rukovodilac Uprave prihoda u Nikšiću Slobo Popović, koji je nadležnima dostupan, ali se trenutno nalazi na lečenju, prenose Dnevne novine.

Kontrola dokumentacije u vezi sa prodajom kompleksa zemljišta Zemljoradničke zadruge "Grahovo", dovela je do osnovane sumnje da su navedene osobe počinile krivično delo zloupotreba službenog položaja.

"Postoji osnovana sumnja da je ovim krivičnim delom nastala materijalna šteta po državu u iznosu oko 10.000.000 evra”, saopšteno je iz Uprave policije i Specijalnog tužilaštva.

Saopšteno je da je formiran predmet u vezi sa zaključenim ugovorom o prodaji imovine Zemljoradničke zadruge "Grahovo” iz Grahova između ZZ "Grahovo” i "Grahovo medical centar” iz Herceg Novog, na kojoj imovini ZZ "Grahovo” nije bila vlasnik nego korisnik. Prema podacima sa CRPS-a, osnivači "Grahovo medical centra” su ruski državljani, a ukupan kapital društva iznosi 614.292,62 evra.

Prema zvaničnim podacima, ZZ Grahovo je spornu imovinu ukupne površine od preko sedam miliona kvadrata prodao 2007. godine za 431.823 evra. Reč je o zemljištu od 5.771.458 metara kvadratnih i hotelu „Grahovo".

Radnici od 2012. godine protiv kompanije “Grahovo medikal centar" vode spor u nikšićkom Osnovnom sudu zbog neizmirenih plata od novembra 2010. godine, a traže i da se sporni kupoprodajni ugovor raskine.

(Dnevne novine/CDM)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track