AFERA PANAMA TRESE CRNU GORU: Tužilaštvo proverava podatke iz panamskih dokumenata
Foto: Reuters April 2016.

Afera Panama

AFERA PANAMA TRESE CRNU GORU: Tužilaštvo proverava podatke iz panamskih dokumenata

Crna Gora -
Ivica Stanković, crnogorski državni tužilac, zatražio je proveru informacija o umešanosti kompanija i osoba iz Crne Gore u ovaj poreski skandal.

Uprava za sprečavanje pranja novca Crne Gore nije došla do informacija koje se dovode u vezu sa aferom, rekli su njeni zvaničnici.

U dokumentima koji su procureli iz panamske advokatske firme i koji otkrivaju kako svetski diktatori, poslovni tajkuni i kriminalci koriste ofšor kompanije za skrivanje bogatstva, utaju poreza i prevaru pominje se najmanje 13 kompanija iz Crne Gore, navode se i dva klijenta, dva krajnja korisnika, kao i 16 akcionara.

Prema pisanju pojedinih podgoričkih medija dugogodišnji savetnik crnogorske vlade za strateške privatizacije Mark Harison, predstavnik je panamske advokatske firme Mosak Fonseka iz koje su procurele informacije o utaji poreza.

Harison je u drugoj polovini devedesetih savetovao crnogorsku vladu oko privatizacije nekada nacionalne naftne kompanije Jugopetrol, a dovođen je u vezu sa aferom oko privatizacije Telekoma.

U obe privatizacije iznete su ozbiljne sumnje o korupciji i poslovima štetnim po državu. Harison je u Crnoj Gori blisko sarađivao s Veselinom Vukotićem, tada u vladi zaduženim za privatizaciju.

Mediji su ranije objavili da je aktuleni savetnik crnogorskog premijera Vojin Vlahović krajnji korisnik jedne od kompanija iz Paname, ali je on to demantovao.

Crnogorski tužilac za organizovani kriminal Milivoje Katnić,pre izbijanja svetskog poreskog skandala, naložio je da se ispitaju sumnje da je prilikom privatizacije dva crnogorska hotela, Avale i Bjanke, investiran novac sumnjivog porekla preko firmi iz Paname.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track