AMBASADOR NEMAČKE U CRNOJ GORI: Loše je za demokratiju što opozicija bojkotuje rad parlamenta
Foto: Beta/Ap

Stav

AMBASADOR NEMAČKE U CRNOJ GORI: Loše je za demokratiju što opozicija bojkotuje rad parlamenta

Crna Gora -

PODGORICA - Ambasador Nemačke u Podgorici Hans Ginter Matern smatra zabrinjavajućim i lošim za demokratiju to što opozicija bojkotuje rad parlamenta.

Matern je za podgoričku Pobjedu oceniio da poslanici koji bojkotuju Skupštinu na neki način nisu prihvatili mandat.

Crnogorska opozicija odlučila je da bojkotuje rad parlamenta sve dok, kako su naveli, događaji od 16. oktobra, kada je grupa uhapšena grupa koja je optužena za terorističke napade i likvidaciju bivšeg premijera Mila Đukanovića, ne dobije sudski epilog.

CRNOGORSKA OPOZICIJA LJUTA NA TUŽILAŠTVO: Pomažete DPS-u da formira novu vladu

"To što od 81 poslanika samo njih 42 učestvuje u radu parlamenta zabrinjavajuće je i loše za demokratiju", rekao je Matern na predstavljanju istraživanja Indeks demokratije. Razlozi zbog kojih 39 poslanika nije prisutno moraju da se razmotre, kazao je nemački diplomata.

Od 81 poslanika samo 42 učestvuje u radu parlamenta (Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube)
Od 81 poslanika samo 42 učestvuje u radu parlamenta (Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube)

"Građani moraju biti uvereni u te razloge i moraju reći svojim predstavnicima da idu u parlament, jer su oni predstavnici naroda", naveo je Matern. Govoreći o minulim parlamentarnim izborima, Matern je ocenio da je izlaznost od gotovo 74 odsto san mnogih evropskih država.

"Uz novo izborno zakonodavstvo, na izborni dan glasao je veliki broj građana, gotovo 74 odsto. To je za mnoge druge zemlje u Evropi san koji se teško može ostvariti", rekao je Matern i dodao kako to ukazuje na dve stvari: "Prva je da je veliki procenat građana razmišljao o tome da se njihovi glasovi broje, a druga da kroz glasanje mogu i da utiču na politiku u Crnoj Gori".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja