AMFILOHIJE: Veronauku treba što pre uvestu u crnogorske škole!
Foto: Beta

inicijativa mitropolita crnogorsko-primorskog

AMFILOHIJE: Veronauku treba što pre uvestu u crnogorske škole!

Crna Gora -

PODGORICA - Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je Vladu i Ministarstvo prosvete CG da što pre, kao druge evropske države, stvore uslove za uvođenje verske nastave u sistem javnog obrazovanja.

“To bi omogućilo deci svih veroispovjesti u Crnoj Gori da ostvare svoje pravo na versku nastavu u školama koje je zagarantovano svim važećim međunarodnopravnim aktima o ljudskim slobodama i pravima”, objasnio je mitropolit Amfilohije.

Kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko-primorske, Amfilohije je na godišnjem sabranju podneo izveštaj o arhijerejskom služenju i misiji ove godine. Posebno se, kako se navodi, osvrnuo na veliki, istorijski jubilej – 1.000. godišnjica od mučeničkog stradanja Svetog Jovana Vladimira, kao i na svepravoslavno osvećenje Sabornog Hrama posvećenog tom svetitelju-mučeniku.

Mitropolit je konstatovao da se uspešno nastavlja misija Crkve i duhovna obnova u Mitropoliji i ostalim eparhijama Crkve na prostoru Crne Gore. Amfilohije je kazao da je posebna radost i veliki blagoslov Božji zbog skoro 1.500 dece – polaznika pravoslavne veronauke koja se organizuje na više od 40 mesta pri parohijama, crkvenim opštinama i duhovnim centrima.

Iz Mitropolije su ukazali da pojedini službenici Ministarstva unutrašnjih poslova bez zakonskog utemeljena i neosnovano i dalje odbijaju zahteve dijela sveštenstva i monaštva bez crnogorskog državljanstva za odobrenje privremenog boravka. U Mitropoliji smatraju da je takvo postupanje nezakonito i da predstavlja zloupotrebu službenog položaja i diskriminatorno postupanje koje je kažnjivo po zakonskim propisima Crne Gore.

“Zabrinjava ishitreno i netransparentno postupanje Ministarstva ekonomije po pitanju izgradnje velikih brana i hidroelektrana na Morači i Komarnici, čime se ugrožavaju prirodne, duhovne i kulturne lepote ovih reka”, kaže se u saopštenju Mitropolije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track