BRAT UHAPŠENOG CRNOGORCA: Moj Vlatko je samo nadničar, nema veze sa napadima
Foto: Vijesti/Savo Prelević

Ko je Vlatko Vučelić

BRAT UHAPŠENOG CRNOGORCA: Moj Vlatko je samo nadničar, nema veze sa napadima

Crna Gora -
Tim francuskih inspektora doputovao je u Nemačku kako bi saslušao Podgoričanina Vlatka Vučelića (51) koji je u toj zemlji uhapšen sa arsenalom oružja devet dana pre terorističkog napada u kojem je u petak veče u Parizu izginulo 129 osoba.

Nacionalni centralni biro Interpola Pariz izvestio je danas da se Vučelić za sada ne povezuje sa dešavanjima u Parizu. Ipak, čitavu situaciju, njegov brat Željko primio je sa nevericom i kako je kazao „zbrka mu je u glavi“. „On je naglasio i da je pričao je sa prijateljima svoga brata, te da niko ništa ne zna.

Kako pišu crnogorski mediji, Vučelić je porieklom iz Pipera - sezonski radnik kompanije “Plantaže”, s vremena na vreme nadničar, nije oženjen, nema dece i živi sam u baraci na Koniku. Njegov rođeni brat Željko Vučelić kazao je da bi mogao da položi živote svoje dece da Vlatko nema nikakve veze sa teroristima u Parizu, ali i da niko od njegove porodice nije znao da planira da ide u glavni grad Francuske.

“Sve je bilo dobro skriveno, jer da sam ja nešto osetio, od toga ništa ne bi bilo. Vezao bih ga za sebe i ne bih mu dozvolio da ide”, rekao je Vučelić.

Istakao je da je uveren kako je njegov brat vozio oružje za novac, te da je samo kurir.

“Možda nije ni znao šta se nalazi u autu. Neko ga je sigurno prevario”, kazao je on. Prema saopštenju bavarske policije, Vučelić im je rekao da ne zna odakle oružje u autu.

“To što mu je nađeno oružje u autu nije samo njegova muka, već muka cele familije. Tu porodica pada...”, kazao je suznih očiju i drhtavim glasom Vučelić.

On je kazao da ga je vlasnik rentakar agencije 11. novembra obavestio da njegov brat nije vratio iznajmljeni “golf”.“Došao je u našu kuću u Piperima 11. novembra i tražio je svoj auto. Tada sam saznao da je Vlatko uzeo auto 2. novembra, a trebalo je da ga vrati 9. novembra”, rekao je Vučelić.

Nakon toga su, kaže, u medijima videli inicijale i godine starosti uhapšenog u Nemačkoj.

“Moje sumnje da je možda on - potvrdio je vlasnik rentakara, koji mi je kad sam ga pozvao rekao da je policija bila kod njega”, kazao je Vučelić.

Vučelić je rekao da je saobraćajni prekršaj najviše što je u životu njegov brat zgrešio. Prema podacima “Vijesti” iz policije, Vlatko Vučelić u dosijeu ima kazne za saobraćajne prekršaje, te uslovnu osudu zbog saobraćajne nesreće u kojoj je i sam bio teško povređen.

“Položio je pre četiri ili pet godina. U životu nije prešao ovoliko kilometara autom. Išao je samo do Pipera i do posla. Bio je van Crne Gore samo do rodbine u Novom Sadu i to autobusom”, kazao je Vučelić. Vučelić je tek prošlog meseca izvadio crnogorsk pasoš, do tada ke imao stari, jugoslovenski.

Komšija Vlatka Vučelića u mestu Rijeka Piperska Marko Vlahović kazao je da ga zna kao izuzetno čestitog čoveka, ali i da je potpuno iznenađen vešću da je uhapšen u Nemačkoj.

“Znam ga od rođenja. Uvek je bio korektan i izuzetno čestit drug, komšija i prijatelj. Takođe, sve najbolje mogu da kažem i za njegovu porodicu”, rekao je Vlahović.

Podsetimo, Vučelić je u Nemačkoj zaustavljen 5. novembra tokom rutinske kontrole na Salzburg-Minhen auto-putu, a na navigacionom sistemu u autu kao krajnja destinacija bio je obeležen Pariz, odnosno javni parking u tom gradu.

Policija je u autu pronašla revolver, dve automatske puške AK-47, dve ručne bombe, osigurače, detonatore i 200 grama eksploziva. Osim toga, u autu je bilo i nekoliko francuskih telefonskih kartica i nekoliko adresa u Parizu. Bavarski ministar unutrašnjih poslova Joakim Herman je za nemačke medije istakao da je u toku ispitivanje da li je i na koji način Vučelić bio u kontaktu sa teroristima koji su napravili masakr u Parizu.

"Ako neko transportuje kalašnjikove, eksploziv i ručne bombe sumnja postoji. U svakom slučaju ovolika količina oružja ukazuje na terorističke namere bilo direktne ili samo u vidu snabdevanja terorista oružjem. Na osnovu prikupljenih podataka krajnja destinacija uhapšenog bio je Pariz", kazao je Herman.

(Vijesti/Vladimir Otašević/Foto:Savo Prelević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track