CIRKUS NA IZBORIMA U CG: Glasalo se za šankom, pod šatorom, nestajale kutije i tražio se novac
Foto: Twitter Printscreen

CIRKUS NA IZBORIMA U CG: Glasalo se za šankom, pod šatorom, nestajale kutije i tražio se novac

Crna Gora -

Izborni dan u Crnoj Gori obeležio je niz nepravilnosti, počev od fotografisanja listića, preko deljenja promotivnog materijala ispred biračkih mesta, pa sve do glasanja za šankom.

Birališta u Crnoj Gori zatvorena su u 20 časova, a izborni dan je, sudeći prema izveštaju Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) bio prilično buran.

Na nekim biračkim mestima kasnilo se sa početkom glasanja jer članovi biračkih odbora nisu bili upoznati sa najnovijim sistemom za elektronsku identifikaciju birača.

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), koji je pratio izbore na gotovo svim biračkim mestima, izvestio je o brojnim neregularnostima, od fotografisanja glasačkog listića, preko prisustva neakreditovanih lica na biračkim mestima do tvrdnji da se jedno glasačko mesto nalazi u kafani i da birači masovno glasaju za šankom umesto u paravanu što glasanje, suprotno propisima, čini javnim. Isti izvor navodi da su svi glasovi prihvaćeni.

CeMI je objavio i da je u Pljevljima jedan birač glasao umesto dva člana svoje porodice, kao i da su glasovi su priznati. Isti izvor objavio je da je na Cetinju, desetak glasača nakon obavljenog glasanja, zatražilo od članova biračkog odbora "obećani novac".

U blizini biračkih mesta u Podgorici, Nikšiću, Rožajama i Gusinju na svega nekoliko desetina metara od biračkog mesta, partijski aktivisti deli su izborni materijal, što je zabranjeno.

Prijavljeno je i da je kutija za glasanje putem pisma nestala na jednom biračkom mestu u Nikšiću jutros oko 8 časova i niko od članova komisije ne zna gde je.

Iz CeMI navode da je njihovom posmatraču na biračkom mestu 72 u Baru prišlo lice misleći da je član biračkog odbora DPS-a i da mu je nudila pasoš pitajući gde da podigne novac.

Kršenje izborne tišine

Sat uoči zatvaranja biračkih mesta u Crnoj Gori i nakon što je nadležna agencija naložila zaustavljanje Vibera i WhatsAppa, stranke, pre svega opozicione, i pojedinci su veoma aktivni na društvenim mrežama - Fejsbuku i Tviteru.

Opoziciona Velika koalicija Ključ je na svojoj Fejsbuk stranici pozvala građane da izađu i glasaju.

"Blizu smo cilja. Ostalo je još dva sata do prve demokratske i mirne promene vlasti. Ko još nije stigao da glasanjem za bolju i pravednu Crnu Goru da svoj mali doprinos velikoj pobedi slobodne Crne Gore, pozivamo ga da to učini", navodi se u objavi ove koalicije.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) osudila je gašenje aplikacija, navodeći da je reč o "nezabeleženoj cenzuri internet-servisa na dan glasanja", te da ova odluka ne doprinosi povećanju poverenju građana u izborni proces.

Podneto 66 krivičnih prijava

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnela je 66 krivičnih prijava Specijalnom tužiocu. Uglavnom je reč o kupovini ličnih karata, podeli novca i drugih koristi biračima koji su izašli na glasanje, paralelnoj evidenciji i vršenju pritiska na birače.

MANS je obajvio i da od otvaranja biračkih mesta pa do 12 časova na SOS telefon MANS-a se javilo 366 građana.

U skoro 70% slučajeva građani su nam prijavili sumnje u krivična dela protiv izbornih prava, a u ostalim slučajevima građani su proveravali podatke o biračkom mestu na kome mogu da ostvare pravo glasa.

(EPK/Blic/Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track