BIROKRATIJA UGROŽAVA PACIJENTE: Crna Gora bez leka za sidu
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Alarmantno

BIROKRATIJA UGROŽAVA PACIJENTE: Crna Gora bez leka za sidu

Crna Gora -

Nezvanično je saopšteno da je do nestašice došlo zbog administrativnih problema proizvođača.

Grupa pacijenata obolelih od HIV virusa upozorila je da su suočeni sa ozbiljnim problemom jer od prošle sedmice u državnim apotekama nedostaje lek “truvade”, koji je gotovo ključan za njihovo lečenje.

U saopštenju dostavljenom Vijestima oni su upozorili da ne smeju da kasne sa uzimanjem te terapije, a da je zapanjujući “krug ćutanja” na koji su naišli na relaciji Fond za zdravstveno osiguranje - Institut za javno zdravlje - Klinika za infektivne bolesti Kliničkog centra (KC).

“Mi, pacijenti, od nadležnih lekara ne možemo dobiti nikakvu informaciju o nestašici lekova, a ne možemo dobiti ni bilo kakve savete u vezi eventualnih alternativa za period dok lekova nema. Čak i oni pacijenti koji piju više lekova u okviru antivirusne terapije ne znaju da li da piju one lekove koje imaju ili da prekinu da piju sve lekove, zbog moguće štetne interakcije sa virusom”, poručila je grupa pacijenata.

Iz “Montefarma” je juče saopšteno da bi lek trebalo da stigne danas. Vijestima je nezvanično saopšteno da je do nestašice došlo zbog administrativnih problema proizvođača.

Pacijenti su juče saopštili i da se “opasnost od neblagovremenog (u minut tačnog) uzimanja terapije ogleda u mogućnosti razvijanja otpornosti virusa HIV-a na terapiju i razvoj bolesti do stadijuma side i smrti”.

“Da li će nadležne institucije obeštetiti osobe koje su ostavili bez lekova i time ih doveli u životnu opasnost”, navode oni.

Pacijenti tvrde da se dnevno susreću sa raznim oblicima diskriminacije, sa žalosnim stanjem u kojem se nalazi Klinika za infektivne bolesti, te da je “nestašica lekova nivo ispod kojeg se ne može”.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) juče je saopšteno da je u prošloj godini registrovano 37 novih HIV/AIDS slučajeva i da je najveći broj novootkrivenih uzrasta od 20 do 39 godina.

(Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track