CRNA GORA: Opozicija zahteva referendum o članstvu u NATO
Foto: RTRS

Traže glas naroda

CRNA GORA: Opozicija zahteva referendum o članstvu u NATO

Crna Gora -

Partija Demokratska Crna Gora naglašava da vlast nema većinsku podršku po pitanju ulaska u NATO savez.

"Crna Gora, preko svojih predstavnika u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, kroz niz usvojenih dokumenata, opredelila se da bude deo regionalnih i međunarodnih sistema bezbednosti, pa je, u skladu sa takvim svojim opredeljenjem, kao prioritet, postavila svoj strateški cilj – da u najkraćem mogućem roku postane punopravni član NATO. Istine radi, ovaj cilj najviših državnih organa ne nailazi na većinsku podršku građana Crne Gore. Naprotiv", navodi se u saopštenju.

Demokrate tvrde da se još jednom vrši podela građana, ovoga puta po novom pitanju.

"Ipak, narodna volja, koja se ni po ovom pitanju ne podudara sa, bar deklarativno izraženom željom onih na vlasti, ni do sada nije predstavljala prepreku ovoj vladajućoj garnituri da svoje lične interese predstavi kao državni interes, pri čemu bi svako, ko makar i pomisli da ono najbolje za svoju državu može biti i u nekom drugom rešenju, bio označen kao državni neprijatelj. Na ovaj način, po ko zna koji put, neskriveno se polarizuju ionako podeljeni građani, na čijim podelama vlast vlada već više od četvrt veka.", kaže se iz Demokrata.

Oni se zalažu za to da se održi referendum sa jednostavnim pitanjem na koje će odgovor biti konačno rešenje.

"Zbog osetljivosti ovog pitanja, posvećenosti najvišim demokratskim standardima, među kojima vrhovno mesto zauzima „Vox populi – vox dei“, ali i sa prevashodnim ciljem poštovanja Ustava Crne Gore, Demokratska Crna Gora je nesumnjivo opredeljena da se po ovom pitanju konsultuju građani putem organizovanja referenduma, na kojem bi se od njih tražio odgovor na jasno i nesugestivno postavljeno pitanje: „Da li ste za to da Crna Gora postane punopravna članica NATO?“ Svako drugo rešenje, koje ne bi odgovaralo neposredno izraženoj volji građana (nosilaca suvereniteta), moglo bi voditi njihovom nezadovoljstvu i produbljivanju političke krize, što, u krajnjem, nikome ne bi odgovaralo, a najmanje samim građanima", zaključuje se u saopštenju.

(vijesti.me)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 6.epizoda: Ovo je novi jastreb u srpskom jatu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track