CRNA GORO, NEK TE JE SRAMOTA: Roditelji prve žrtve NATO agresije osuđuju pretnje kaznom
Foto: Aleksandar Jovanović

Tužni i ljutiti

CRNA GORO, NEK TE JE SRAMOTA: Roditelji prve žrtve NATO agresije osuđuju pretnje kaznom

Crna Gora -
Zaprepašćeni su najavama crnogorskog ministarstva prosvete da će kazniti maturante gimnazije „Petar II Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada, koji su na godišnjicu NATO bombardovanja u školskom dvorištu organizovali performans

BEOGRAD - Sramota je što crnogorske vlasti prete kažnjavanjem dece koja su u Danilovgradu izrazila protest zbog NATO bombardovanja!

Naš sin stradao je u tom mestu braneći Srbiju i Crnu Goru. Bol je bol, to nikad ne prestaje, ali ovakav odnos Crne Gore govori da je žrtva našeg deteta bila uzaludna, da niko ne mari za njegovu smrt!Ovo kažu za Kurir Milena (63) i Dušan Stajić (63) iz Beograda, roditelji vojnika Saše Stajića (21), prve žrtve NATO bombardovanja. Zaprepašćeni su najavama crnogorskog ministarstva prosvete da će kazniti maturante gimnazije „Petar II Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada, koji su na godišnjicu NATO bombardovanja u školskom dvorištu organizovali performans.Blindirani sanduk- Saša je poginuo 24. marta 1999. prilikom bombardovanja kasarne u Danilovgradu, gde je služio redovnu vojsku. Poslednji put smo ga videli kad je došao na odsustvo, 8. marta. Deset dana nakon što se vratio u Danilovgrad, avioni NATO bombardovali su kasarnu u kojoj se nalazio - kroz suze priča majka Milena.Ona kaže da je za bombardovanje saznala preko TV.- Uzaludno smo pokušavali da kontaktiramo s njim, veze su bile u prekidu. Plašili se jesmo, bili smo prestravljeni, ali nismo verovali da je poginuo. Sledećeg jutra dobila sam vezu, javio se neki vojnik i rekao da sačekam da me prebaci kod starešine. Tako sam saznala... Saša je bio na straži. Povređeni su još neki vojnici, ali je samo on stradao - dodaje Milena:- Sina su mi poslali narednog dana u blindiranom sanduku. Nisam ga videla... Šta i da vidim?! On je goreo, gasili su ga vodom - jeca Milena, koja već 17 godina ne skida crninu, i, kako kaže, neće dok je živa.Ne zaboravljamoSašin otac Dušan, koji svake godine položi venac na mesto gde je njegov sin stradao, ističe da ga najviše boli to što je sve zaboravljeno.- Ja sam video tu omladinu nakon polaganja venca, ali nisam znao zbog čega protestuju. Međutim, kad sam saznao, bilo mi je drago. Omladina je pokazala buđenje neke nove svesti, dok su vlasti u Crnoj Gori pogazile sve žrtve stradale tokom bombardovanja - navodi Dušan, a Milena dodaje:- Saši bi bilo strašno krivo da zna da će omladina biti kažnjena zbog protesta protiv onih koji su ga ubili. Svako na ovom svetu ko ima iole ljudskosti rekao bi da je to za osudu. Ni meni nije jasno kako ovoliku bol podnosim, ali čovek može da izdrži više od životinje. Ja to dobro znam, živim s tim već 17 godina.Deca su u školi uz zvuk sirene i pesmu Bore Đorđevića „Decu ti neću oprostiti“ bacali papirne aviončiće na kojima je pisalo „Ne zaboravljamo“.

Poginuo na straži... Saša Stajić
Poginuo na straži... Saša Stajić

ČINJENICESaša Stajić poginuo je 24. marta 1999. i posthumno je odlikovan ordenom trećeg stepenaU bombardovanju kasarne „Milovan Šaranović“ kod Danilovgrada te noći ranjena su još tri vojnikaTokom bombardovanja gađani su vojni aerodrom u Podgorici, vojni ciljevi između Bara i Ulcinja i između Budve i SutomoraNa godišnjicu bombardovanja širom Crne Gore održavaju se memorijalni skupoviIspred Ministarstva prosvete sad se održavaju protestni skupovi u znak podrška danilovgradskim maturantima

PODGORICA Školski performans izazvao veliku buruORGANIZOVANI PROTESTI U ZNAK PODRŠKE MATURANTIMAIspred zgrade Ministarstva prosvete u Podgorici već dva dana se održavaju protesti u znak podrške danilovgradskim maturantima.- Vlast u Crnoj Gori pokazuje nervozu kad tako burno reaguje na normalnu stvar kao što je obeležavanje NATO bombardovanja. Javnost je listom uz tu omladinu, građani, a posebno učenici i roditelje iz ove škole osuđuju propagiranje Alijanse, koje ide dotle da je turnir u malom fudbalu u školi organizovao Alfa centar, zvanična organizacija za promociju ulaska CG u NATO. Takođe, nikom nije smetalo što na nikšićkoj gimnaziji već dugo stoji grafit „Neće srpska stoka maći kralja Rastoka!“ (Rastok je rodno mesto Mila Đukaonovića, prim. aut.) - kaže Marina Jocić.

Roditelji žive u bediŽELELI BI DA SE ULICA ZOVE PO SAŠISašini roditelji žive u socijalnom stanu od nepunih 30 kvadrata, koji su dobili na korišćenje nakon sinovljeve smrti. Od države primaju invalidninu i žive od Dušanove penzije. Međutim, kako Dušan kaže, najviše ih boli to što ih se Srbija i vojska ne sete čak ni na godišnjicu sinovljeve smrti. Oni kažu da su Dušanovi prijatelji s Udruženjem boraca još prošle godine Komisiji za imenovanje ulica u Beogradu podneli inicijativu da neka od beogradskih ulica dobije ime Saše Stajića, prve žrtve NATO bombardovanja.

Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlanske integracijeNE TREBA DA ZABORAVIMO PROŠLOSTJelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske integracije, kaže da je „vrlo neprijatno iznenađena reakcijom zvaničnih organa Crne Gore na performans maturanata“.- Ne mogu da nađem opravdanje za tako nešto. Zapadna zajednica greši kad kaže da treba da zaboravimo prošlost, o uzrocima i povodima bombardovanja moramo govoriti kritički u interesu budućeg delovanja NATO na ovim prostorima.

Andrija MandićDODVORAVANJEAndrija Mandić, lider Demokratskog fronta, kaže da su obeležavanjem godišnjice NATO bombardovanja „maturanti uradili veliku stvar“.- Crna Gora je, kao i Srbija, bombardovana osiromašenim uranijom te 1999, samo režim želi da to na sve načine zataška i zaboravi. Optužbe i pretnje kaznama za gimnazijalce samo su jedan u nizu skandala koje je napravio Milo Đukanović kako bi se slepo dodvorio NATO, iako se većina građana tome protivi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track