CRNOGORCI NA KORAK OD ČLANSTVA U NATO: Senatori glasali ZA, ali se DVOJICA ipak protive
Foto: Profimedia

Završena rasprava

CRNOGORCI NA KORAK OD ČLANSTVA U NATO: Senatori glasali ZA, ali se DVOJICA ipak protive

Crna Gora -

Američki Senat podržao je proceduralnu meru kojom je okončana rasprava i omogućeno da se senatori krajem nedelje izjasne o Protokolu o prijemu Crne Gore u NATO.

Za okončanje rasprave glasalo je 97 senatora, a protiv su bili senator iz Kentakija, Rend Pol, i njegov stranacki kolega iz Jute, Majk Li.

Nije glasao senator Džoni Ajsakson iz Džordžije.

Senatorima je na raspolaganju 30 sati za raspravu o rezoluciji kojom se daje zeleno svetlo članstvu Crne Gore. To znači da bi završno glasanje moglo da bude održano već u sredu. Za usvajanje rezolucije potrebna je dvotrećinska većina u Senatu.

Ranije je najavljeno da bi nakon rasprave, najkasnije do četvrtka trebalo da se glasa o Protokolu o pristupanju Crne Gore NATO.

Lider republikanske većine, senator iz Kentakija Mič Mekonel rekao je na početku sednice da bi pozitivno glasanje o protokolu za Crnu Goru dalo znak ostalim zemljama koje žele da se pridruže Alijansi da put do članstva, iako težak, nije uzaludan.

Mekonel je naglasio da se Sjedinjene Američke Države i evropski saveznici suočavaju sa brojnim pretnjama i da je NATO i dalje izuzetno dragocen savez. Takođe je naveo da SAD traže od svojih saveznika da ispune svoje obaveze i izdvoje dva odsto bruto društvenog proizvoda za odbranu da bi Alijansa mogla da poboljša svoje kapacitete.

"Zato i mi moramo da ispunimo svoje obaveze, uključujući i glasanje u Senatu za Protokol o pristupanju Crne Gore", istakao je republikanski lider.

Republikanski senator s Floride, Marko Rubio je tokom sednice Senata podsetio da je Crna Gora, iako nije članica, već slala svoje vojnike u Avganistan, kako bi podržali misiju Alijanse u toj zemlji. Važno je, kazao je Rubio, nastaviti širenje NATO-a na države koje ispunjavaju uslove, u trenutku kada je Alijansa pod pritiskom suparnika.

Senator Džon Mekejn, jedan od najglasnijih zagovornika prijema Crne Gore, rekao je da bi se u slučaju da to toga ne dođe, to negativno odrazilo na ambicije država Istočne Evrope koje žele da se priključe Alijansi.

Ratifikacija Protokola po ubrzanoj proceduri, uprkos ubedljivoj podršci senatora iz obe stranke, više puta je blokirana zbog primedbi republikanskih senatora Renda Pola i Majka Lija. Pol se protivi daljem širenju Alijanse, dok Li insistira na tome da se senatori pojedinačno izjašnjavaju o tom pitanju.

Za okončanje procedure ratifikacije protokola u SAD potreban je i potpis predsednika Donalda Trampa.

Jedan od ključnih članova Trampovog kabineta, državni sekretar Reks Tilerson je u pismu liderima Senata početkom meseca rekao da je crnogorsko članstvo u Alijansi od velikog interesa za SAD.

(vijesti.me)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KOŠARE- srpski vojnici krvlju crtali mape !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track