CRNOGORSKA TEORIJA ZAVERE 2. DEO: Dikić i osumnjičeni srpski državljani ušli u tri grupe?!
Foto: Zorana Jevtić

Prema pisanju podgoričke štampe

CRNOGORSKA TEORIJA ZAVERE 2. DEO: Dikić i osumnjičeni srpski državljani ušli u tri grupe?!

Crna Gora -

PODGORICA - Grupa osumnjičenih za pokušaj terorističkog napada, kojim su, kako se sumnja, planirani oružani napadi na policiju, građane i institucije, a onda i hapšenje premijera Mila Đukanovića, ušla je u Crnu Goru u subotu, dan pred održavanje parlamentarnih izbora, i to u nekoliko grupa, preko različitih graničnih prelaza i u različito vreme, piše crnogorska štampa.

Prema saznanjima Podgoričkih novina, u tri grupe ukupno je bilo najmanje 20 osoba, a pominje se brojka i od, kako se navodi, 23 srpska državljanina, o čijem ulasku su tužilaštvo i policija imali operativna saznanja, te su od momenta prelaska državne granice bili pod specijalnom prismotrom.

Nezvanično, prenosi list, prva grupa u kojoj su bili S.M., G.K. (17), Bojan Kovačević (40), Nikola Đorđević (21), Luka Đorđević (18) i Vladimir Božović (21), ušla je u Crnu Goru u ranim jutarnjim satima preko graničnog prelaza Dračenovac, u kombiju registarskih tablica Kosovske Mitrovice.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Druga grupa u kojoj je bilo pet osoba uglavnom iz Šapca - Dejan Stanojević (42), Aleksandar Aleksić (42), Perica Andrić (38), Siniša Ćetković (36), Aleksandar Čurović (33) - stigla je takođe rano ujutru preko Dobrakova. Treća grupa koja je bila najbrojnija, i u kojoj je bilo osam osoba, stigla je vozom u Podgoricu. U ovoj grupi su bili - Branka Milić (61), Dragan Maksić (40), Milan Dušić (59), Srboljub Đorđević (62), Nikola Đurić (34), Miloš Aćimović (26) i Ivica Matić (36).

Glavnoosumnjičeni Bratislav Bata Dikić (47) ušao je u Crnu Goru u subotu ujutro, preko graničnog prelaza Ranče. Nezvanično, pišu Dnevne novine, a prenosi portal CdM dovezao se automobilom, a njegova saputnica bila je Kristina Hristić (38).

Ipak, ove grupe nisu bile jedine, u večernjim satima u Crnu Goru je preko prelaza Dračenovac ušao i četnički vojvoda i predsednik Ravnogorskog pokreta Predrag Bogićević iz Kragujevca, zajedno sa D.M., M.S. i još nekoliko neidentifikovanih saradnika. Prema saznanjima lista, druga i treća grupa su se, po dolasku u Podgoricu, sastale na železničkoj stanici odakle je jedan deo - njih osmoro (među kojima je bila i jedna žena) - otišlo za Vranjinu, gde su uzeli smeštaj u motelu Venecija.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Deo prve grupe otišao je do Manastira Ostrog, gde su im se pridružili i pojedinci iz drugih grupa. Što se tiče Dikića, on je, prema informacijama DN, produžio sa svojom saputnicom Hristić u Budvu, gde je ostao u naselju Dubovica do subote kasno uveče, kada je u 22.30 sati došao u Podgoricu.U glavnom gradu se susreo sa osobama za kontakt, koje su ga odvele do lokacije, gde je bilo oružje i gde je Dikić i uhapšen.

Do sada prikupljeni dokazi, tvrdi list, a posebno mere tajnog nadzora i odbrane nekih okrivljenih, ukazuju na osnovanu sumnju da su uhapšeni postupali po unapred utvrđenom, jedinstvenom planu, čija realizacija je zavisila od rezultata parlamentarnih izbora, navodi se, između ostalog, u rešenju o pritvaranju 14 osumnjičenih za pokušaj terorističkog napada.„Sumnja se da su svi bili deo jedinstvenog plana, da su 16. oktobra ove godine preko osobe po imenu Paja (osnovano se sumnja da je to Mirko Velimirović), planirali da dođu do oružja, a onda da idu na skup kojim bi se, nakon završetka izbornog dana odigrao ispred Skupštine Crne Gore, gde bi se delovalo zavisno od rezultata izbora", navodi se, između ostalog u rešenju istražnog sudije, pišu Dnevne novine.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Tako se iz, dodaje se, mera tajnog nadzora (MTN) vidi da se u telefonskim komunikacijama kontaktira sa licem zvanim Nikola, a to je očigledno Kristina Hristić, koja je stalno pored Dikića, ali umesto njega ona prima i šalje poruke drugima. Hristić taj nadimak i sam tvrdi da joj je dao ali iz privatnih razloga, što se za sada ne može prihvatiti već je očigledno da joj je to konspirativni nadimak."

U tim razgovorima se navodi kako se među članovima grupe razmenjuju podaci u piću - za koje se može zaključiti da je to oružje, a pominju se i koliko ima policije u Podgorici, gde se nalazi rezerva policije i druga sredstva, odnosno „motorolice“ koje bi zamenile nepouzdane telefone... Nadalje se pominju i braća koja su došla iz Srbije u Crnu Goru, koja su se smestila i obilaze da vide ‚`kako je i šta, a saopštavaju se i instrukcije u smislu: Morate da mirujete dok narod ne izađe na ulice, da će sve započeti u 23 sata, te da sve mora da se završi do sutra u podne“, navodi se, između ostalog, u rešenju sudije za istrage.

(Tanjug/Dnevne novine)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track