CRNOGORSKE MAJKE PIŠU AMBASADAMA: Prva pisma dostavili Srbiji i Nemačkoj!
Foto: Youtube/Vijesti Online

Protest se nastavlja

CRNOGORSKE MAJKE PIŠU AMBASADAMA: Prva pisma dostavili Srbiji i Nemačkoj!

Crna Gora -

Korisnice naknada za troje i vise dece počele su danas sa dostavljanjem pisama za predstavništva stranih ambasada u Crnoj Gori.

One su dostavile pisma ambasadama Nemačke i Srbije. Nakon više od 20 minuta čekanja ispred zgrade, majke su pismo predale i ambasadi Srbije.​ Ostalim ambasadama će naknado dostaviti pisma.

Pismo će dostaviti još ambasadama Holandije, Rusije, Austrije, Hrvatske, SAD-a Slovačke, Francuske, Grčke, Slovenije, Češke i Italije.

"Koliki je nivo izrugivanja sadašnje vlasti prema majkama ilustruje nedavna uplata od 1,2 miliona dolara snagama Avganistana i pored toga što i američka vlada navodi da ni sama ne može više da se bori sa korupcijom u toj zemlji", piše u pismu koje majke dostavljaju ambasadama.

One već više od 20 dana protestuju zbog izmena Zakona o socijalnoj i dečijoj zaštiti, a od utorka je jedan deo njih počeo da štrajkuje glađu.

Glasovima 42 poslanika krajem prošle godine naknade majkama smanjene su sa 336 na 264 i sa 192 na 144 evra

Dopune Zakona kojim su uvedene trajne naknade usvojene su 16. 7. 2015. Protiv takvih rešenja, još 23. 02. 2016. podneta je inicijativa za ocenu ustavnosti, a Ustavni sud je svojim rešenjem od 29.12.2016. pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti.

Istog dana, 29. 12. 2016. Skupština je izvršila izmene i dopune Zakona kojim umanjuje iznose trajnih naknada. Na rešenja iz Zakona kojim su majkama umanjene naknade, u januaru ove godine, poslanici Demokrata, DNP i Unija slobodnih sindikata podneli su inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti odredaba o umanjenju naknada.

(Vijesti.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track