CRNOGORSKI ORDEN ZA ADMIRALA SAMOUBICU: Posthumno priznanje jer je odbio da bombarduje Hrvatsku
Foto: Facebook

Bivši komandant JNA za oblast Istre

CRNOGORSKI ORDEN ZA ADMIRALA SAMOUBICU: Posthumno priznanje jer je odbio da bombarduje Hrvatsku

Crna Gora -

Admiral bivše JNA Vladimir Barović koji je tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije odbio da bombarduje hrvatske primorske gradove večeras će na Cetinju biti posthumno odlikovan.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović posthumno je odlikovao admirala bivše JNA na inicijativu nevladine Građanske alijanse (GA), povodom državnog praznika 13. jula.

Admiral Barović bio je komandant Jugoslovenske ratne mornarice za oblast Istre, 1991. godine izvršio je samoubistvo na ostrvu Vis pošto je odbio naređenje da bombarduje hrvatske primorske gradove.

GA je javno pohvalila potez predsednika kao otklon od politike zvanične Crne Gore s početka devedesetih godina.

U inicijativi za potshumno odlikovanje admirala GA je navela da je Barović "časno i svesno životom platio odluku da ne učestvuje u nečasnoj agresiji na Pulu i Istru u danima kada je euforija konačnog obračuna sa ustaškim bojovnicima bila dominantan sentiment u Crnoj Gori, onda kada je 'Rat za mir' bio razglednica crnogorske države i vaših partijskih drugova".

"Stoga smo uvereni da će ovim ordenom, čin admirala Barovića biti još jedan svetionik kako svi mi treba da se ponašamo u najtežim trenucima i izazovima", navodi se u reagovanju GA.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track