CRNOGORSKI STRUČNJAK: Vlada u Podgorici ne može da se menja mimo Ustava
Foto: Printscreen Yt

CRNOGORSKI STRUČNJAK: Vlada u Podgorici ne može da se menja mimo Ustava

Crna Gora -
Nacrt političkog sporazuma po kom opozicija dobija ministarska mesta u četiri resora, ne može da se ostvari bez donošenja odgovarajućeg zakona, kaže bivši predsednik Ustavnog suda i ekspert za ustavno pravo Blagota Mitrić.

Politički sporazum po kom bi sadašnji sastav crnogorske vlade trebalo da se personalno izmeni ne može da bude jači od Ustava, kaže Blagota Mitrić.

Donedavno vladajuća Socijaldemokratska Partija i opozicione stranke Demos i Udružena reformska akcija URA, ponudile su ostalim političkim partijama sporazum o vladi, koju su nazvali "vladom izbornog poverenja" s predstavnicima tih i drugih opozicionih partija. Potpisnici tog sporazuma, takođe, traže da se "čuva rukovodna struktura" Skupštine Crne Gore, odnosno, da na funkciji predsednika parlamenta i dalje ostane lider SDP Ranko Krivokapić.

Drma mu se fotelja: Opozicija traži da Ranko Krivokapić ostane predsednik parlamenta (Foto: Beta/Nenad Petrović)
Drma mu se fotelja: Opozicija traži da Ranko Krivokapić ostane predsednik parlamenta (Foto: Beta/Nenad Petrović)

Mitrić smatra da nacrtom sporazuma o vladi ne može da se rešava i pitanje rukovođenja Skupštinom. Pošto je SDP nedavno glasala protiv poverenja Vladi Crne Gore, time je i zvanično napustila koaliciju s Demokratskom partijom socijalista (DPS), a to je otvorilo i pitanje ostanka Krivokapića na funkciji predsednika parlamenta. Veći deo opozicije stao je na Krivokapićevu stranu iako je on na tu funkciju izabran na osnovu sporazuma o vladajućoj koaliciji SDP i DPS posle parlamentarnih izbora 2012. godine.

Premijer Milo Đukanović je ponudio opoziciji da uđe u vladu (Foto: Fonet)
Premijer Milo Đukanović je ponudio opoziciji da uđe u vladu (Foto: Fonet)

Crnogorski premijer Milo Đukanović je prilikom izglasavanja poverenja vladi opoziciji ponudio ulazak u vladu, obećavajući joj ministarska ili pomoćnička mesta u četiri resora, i obrazlažući to potrebom jačanja poverenja u izborni proces s obzirom na parlamentarne izbore, koji će biti održani ove godine.

Opozicija je, radi jačanja poverenja u izborni proces, zatražila i da njeni predstavnici uđu i u upravna tela većeg broja državnih institucija i javnih preduzeća.

Pravno-ustavni eksperti su, pak, upozorili da politički sporazum u tom smislu, čak, i ako sve parlamenatrne partije o tome postignu dogovor, ne može da imati prednost nad ustavno-zakonskom procedurom.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track