CRNOGORSKI TINEJDŽER UBIJEN U SIRIJI: Plavljanin (18) poginuo ratujuću za džihadiste!
Foto: Printscreen Dan.me

Ratovao za Islamsku državu

CRNOGORSKI TINEJDŽER UBIJEN U SIRIJI: Plavljanin (18) poginuo ratujuću za džihadiste!

Crna Gora -
PLAV - Plavljanin Ernad Huseinović (18) poginuo je 20. januara na ratištu u Siriji. Kako se nezvanično saznaje, Huseinović je više od pola godine proveo na ratištu u Siriji boreći se za Islamsku državu

On je u Siriju otišao preko Nemačke, a jedno vreme je živio u Bohumu, gde se i povezao sa osobama koje su mu pomogle da se pridruži islamistima u Siriji.

U poslednje dve godine ovo je četvrti slučaj pogibije crnogorskih državljana na ratištu u Siriji. Huseinović je poginuo 20. januara u bombaškom napadu u Siriji. Porodici je javljeno da je stradao, a posmrtne ostatke nisu mogli da preuzmu zbog načina na koji je stradao. Njegovu smrt potvrdili su i službeni izvori.Zanimljivo je da na svojim Fejsbuk profilima ne kriju svoje opredjeljenje za džihad, kao ni Ernad Huseinović.

U njegovoj poslednjoj javnoj poruci stoji : 'Ljudima se bliži čas polaganja računa njihova, a oni, bezbrižni, ne mare za to".

Podgorica je pre 12 meseci iznela podatak da se u redovima IS-a bori šest državljana ove zemlje. Danas se neslužbeno govori o desetak mladih ljudi koji su otišli da se bore 'protiv nevernika'. Na spisku stranih plaćenika u toj zemlji su O.R. iz Plava, A.M. i D.S. iz Bara, E.K. iz Bijelog Polja i S.F. i A.F. iz Rožaja.Policija sumnja da iza svega stoji S.R. iz Ulcinja, koji je povezan sa vehabijskim pokretom u zemljama okruženja, prvenstveno u BiH, gde je jedno vrime živeo.

Sumnja se da je centar za regrutaciju stranih plaćenika u Sarajevu, gde postoji Islamski centar za veh­bijsku braću. Vla­snik tog objekta donedavno je bio crnogorski državljanin S.R. iz Ulcinja, a potom ga je prodao vođi vehabija u BiH.– Među lokacijama na kojima se okupljaju crnogorski državljani koji odlaze da ratuju u Siriji nalazi se i kuća Bajra Ikanovića u Hadžićima. On se nalazi u Siriji i komandant je jedne tamošnje jedinice.

(Dan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track