CRNOGORSKI TINEJDŽERI RADO POTEŽU ČAŠICU: Svaki treći maloletnik želi da se opija
Foto: Profimedia, 0208324438

Istraživanje

CRNOGORSKI TINEJDŽERI RADO POTEŽU ČAŠICU: Svaki treći maloletnik želi da se opija

Crna Gora -

Šefica kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović rekla je da je zabrinjavajuće to što adolescenti sve češće posežu za alkoholom.

"Prema Evropskom istraživanju ESPAD, 30 odsto adolescenata uzrasta 16 godina u Crnoj Gori potvrdilo je da su u jednoj prilici ispili pet ili više pića, dakle više od 10ml čistog alkohola", rekla je Brajovićeva juče, na konsultacijama povodom problema štetne upotrebe alkohola, sa osvrtom na populaciju mladih.

Predstavnici NVO CAZAS predstavili su rezultate ankete - maloletnici su u svih 20 maloprodajnih objekata u Podgorici i Baru uspeli da kupe alkohol, uprkos činjenici da je to zabranjeno nacionalnim propisima.

Brajovićeva je rekla da je potrošnja alkohola po glavi stanovnika u Crnoj Gori smanjena u poslednjih šest godina i iznosi 7,6 litara čistog alkohola, što je ispod evropskog proseka.

Međutim, apstinenti čine 35 odsto populacije, pa je prosečna potrošnja alkohola kod osoba koje piju iznad proseka 11,7 litara čistog alkohola.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović podsjetio je da 40 odsto bolesti i prijevremene smrti uzrokuje pušenje, štetna upotreba alkohola i saobraćajne nesreće.

Rekao je da je plan Vlade da za 10 odsto smanji štetnu upotrebu alkohola u Crnoj Gori do 2025. godine. On je izrazio zabrinutost zbog obrasca ponašanja mladih, jer je, prema rezultatima ESPAD, 40 odsto ispitanika od 16 godina izjavilo da je konzumiralo alkohol u mesecu koji je prethodio istraživanju i da trećina teži tome da se opija.

(vijesti.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track