Nevreme

(VIDEO) NEVREME NA CRNOGORSKOM PRIMORJU: Tornado preti Herceg Novom

Crna Gora -

Jako nevreme praćeno grmljavinom, pljuskovima i gradom zahvatilo je Herceg Novi nešto pre 10 časova, pa su nestabilne atmosferske prilike izazvale dve morske pijavice na ulazu u zaliv.

"Lomljive" cevi pijavica levkastog oblika, od oblaka do morske površine, nekoliko metara visine, promera dvadesetak metara, kretale su se morem i nisu prešle na kopno. Po svemu sudeći ni plovila nije bilo u tom trenutku u moru.

Jer, u Službi spasavanja i Opštini Herceg Novi nemaju informacija da je taj, ne baš česti vrtložni vetar, vjar ili tromba, na ovim prostorima, izazvao štete. U meteorološkoj stanici potvrdili su da su bile dve morske pijavice u blizini Prevlake.

Mnogi, inače, pijavicu zovu i morski tornado, a on je između Prevlake i Luštice očigledno trajao kratko, oko pet minuta. Inače, kada je veće nevreme može da potraje i do sat.

Taj atmosferski vrtlog manjeg razmjera i kratkog trajanja pojavio se ispod olujnog kumulonimbusa. Brzina kojom vazduh kruži oko područja sniženog pritiska u središtu vrtloga iznose od nekoliko kilometara na sat pa do 80 km/h u izuzetnim slučajevima.

(Radio Jadran)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track