DOBRE VESTI ZA PACIJENTE: Na magnetnu rezonancu u Berane o trošku države
Foto: Profimedia

Spas u zadnji čas

DOBRE VESTI ZA PACIJENTE: Na magnetnu rezonancu u Berane o trošku države

Crna Gora -

Od prošlog meseca stupio je na snagu ugovor privatne klinike i Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), potpisan na godinu.

U FZO kažu da očekuju uštedu jer će se smanjiti troškovi prevoza, koje su po zakonu dužni da refundiraju pacijentima koji dolaze na preglede u Podgoricu

Građani koji čekaju pregled na aparatu za magnetnu rezonancu duže od 30 dana u Kliničkom centru (KC) mogu o trošku države da dobiju tu uslugu i u privatnoj klinici “Tesla medical” u Beranama.

Direktor “Tesle” Dragan Marković kazao je “Vijestima” da su dužni da obezbede pregled u roku od 30 dana za pacijente koji, sa uputom ljekara, treba da zakažu snimanje. Dodao je da su sve kapacitete stavili u funkciju i da ugovor važi za osiguranike iz čitave Crne Gore.

Ilustracija (Foto: Profimedia)
Ilustracija (Foto: Profimedia)

Od ugovora će najviše koristi imati osiguranici sa severa, koji su ranije morali da dolaze u Podgoricu da bi se pregledali na magnetu. U FZO kažu da očekuju uštedu jer će se smanjiti troškovi prevoza, koje su po zakonu dužni da refundiraju pacijentima koji dolaze na preglede u Podgoricu.

Javni zdravstveni sistem raspolaže sa dva aparata za magnetnu rezonancu u KC. Ta ustanova poseduje aparat jačine 0,5T, dok je optimalna oko 4T.

Nedavno je najavljeno da će KC nabaviti još jedan magnet , u sklopu tendera za nabavku opreme, vrednog oko sedam miliona evra.

Ministarstvo zdravlja je pre nekoliko godina planiralo da osnuje centre za magentnu rezonancu pri opštim bolnicama u Beranama i Baru, kako pacijenti na pregled ne bi morali da dolaze u Podgoricu.

Taj plan nikada nije realizovan, iako su u Ministarstvu konstatovali da se korišćenjem magneta smanjuju troškovi lečenja malignih oboljenja kroz otrkivanje ranih bolesti i podstiče razvoj preventivne medicine.

FZO je u martu 2015. godine prvi put potpisao, a nedavno i obnovio, ugovor sa privatnom radiološkom ambulantom “Hipokrat” u Podgorici, gde se upućuju pacijenti koji na pregled magnetom u KC čekaju duže od mesec dana.

(vijesti.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja