ĐUKANOVIĆ NAJAVIO: Izbori u Crnoj Gori krajem juna, septembra ili oktobra
Foto: Fonet

ĐUKANOVIĆ NAJAVIO: Izbori u Crnoj Gori krajem juna, septembra ili oktobra

Crna Gora -
Predsednik vlade i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović pozvao predstavnike parlamentarne opozicije da uđu u izvršnu vlast i poručio da ništa od strategijskih spoljnopolitičkih obaveza vlade ne može biti dovedeno u pitanje, jer bi to ugrozilo državne interese Crne Gore, a samim tim i građana.

Govoreći o izborima, Đukanović je rekao da vreme izbora i funkcionisanja njegove vlade zavise od političkog dogovora o terminu održavanja izbora.

"Najkasniji rok za njen izbor je 90 dana uoči izbora. Naravno, moguće je da se vlada izabere i ranije, odmah posle postizanja političke saglasnosti. Za DPS su prihvatljiva oba termina izbora o kojima do sada govorimo: i kraj juna, kraj septembra ili početak oktobra", navodi Đukanovic u predlogu opoziciji i izražava spremnost za natavak dijalog o svim pitanjima vezanim za drug aspekte od kojih, kako kaže, zavisi regularnost izbornog procesa.

Đukanović nudi opoziciji niz ustupaka (Foto: Fonet/AP)
Đukanović nudi opoziciji niz ustupaka (Foto: Fonet/AP)

Inače, u dokumentu ponuđenom opoziciji, premijer Đukanović predlaže niz kadrovskih, ali i sistemskih ustupaka opoziciji. Kao i mogućnost izbora položaja, bilo na ministarskom ili na nivou pomoćnika u Vladi Crne Gore.

"Ukoliko opozicija ne želi da prihvati takav opseg odgovornosti, ili nema adekvatne kandidate za ministarska mesta u ovom trenutku, tačnije ako želi da se fokusira samo na kontrolu upotrebe državnih resursa u periodu do izbora, postoji i druga mogućnost: da kandidati opozicije dobiju poziciju pomoćnika ministara sa dodatnim ovlašćenjima. To bi podrazumevalo da bez potpisa tog pomoćnika ne može biti odobrena upotreba državnih resursa koji su u kontroli ministarstva u kojem radi, a koji bi mogli značiti zloupotrebu i narušavanje regularnosti izbornog procesa", navodi Đukanović.

Premijer podseća da je vladi 27. januara potvrđeno poverenje u Skupštini i da je tada ponudio opozicionim parlamentarnim partijama ulazak u vladu, preneo portal CdM.

"Smatrao sam da je najbolji odgovor na takve sumnje ponuda da predstavnici opozicionih partija u vremenu do parlamentarnih izbora ostvare puni nadzor nad radom Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva finansija, Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva poljoprivrede", naveo je premijer.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track