JEZIVA DRAMA CRNOGORSKIH RIBARA: Pozdravili smo se sa životom!
Foto: Ps

Pošli da sakupe mređe

JEZIVA DRAMA CRNOGORSKIH RIBARA: Pozdravili smo se sa životom!

Crna Gora -
HERCEG NOVI - Ribari Neđo Perović (54) i Danijel Janković (31) u jedva su izvukli žive glave u utorak kada ih je u barci zateklo nevreme u zalivu

Oni su ostali živi zahvaljujući hrabrosti ribara Boška Vukotića (37), Miloša Krivokapića, Vasa Bojanića i Marka Bijelića. U kanalu između Njivica i Škvera, jak vetar je prevrnuo brod u kojem su bili novski ribari koji su pošli po bačene mreže. Kada su stigli na nekih deset metara od obale prema Njivicama, vetar je prevrnuo barku i počela je prava drama.

– Nisam hteo da pustim Jankovića da po nevremenu ide sam na more. Nije to bio pravi jugo. Imam 54 godine i četvrt veka se bavim ribarstvom, ali ne pamtim ovolike talaase i da je vetar u zalivu ovako snažno duvao. Kada smo shvatili da ne možemo da obavimo planirani posao, predložio sam da krenemo nazad. More je penilo na sve strane, bilo je puno pijavica, a u jednom trenutku nas je zahvatio i jedan veliki talas.

Mislio je da im nema spasa... Ribar Neđo Perović (foto printscreen dan.me)
Mislio je da im nema spasa... Ribar Neđo Perović (foto printscreen dan.me)

Bacili smo sidro, ugasili motor i usmerili barku prema Njivicama, jer je to bilo bliže nego Škver, odakle smo krenuli. Još uvek ne znam da li je bio talas ili pijavica, ali odjednom smo se našli u moru. Barka je bila naopako okrenuta i uhvatili smo se za nju kad smo izronili iz mora. Kada je barka potonula, uhvatili smo se za dva pajula. Skinuli smo odela i čizme da nas natopljena odeća ne povuče u more. Mene je snaga izdavala, ali me je Danijel bodrio da izdržim. Pozdravio sam se sa životom, mislio sam da nećemo preživeti.

Onda smo primetili da nam u susret dolazi brod. Srećom, ova ružna priča imala je za nas lep kraj. Hrabrost Boška Vukotića i njegovih kolega da po ovom nevremenu isplove i krenu ka nama spasila nam je živo­te. Dok smo živi, Danijel i ja slavićemo 10. februar kao drugi rođendan, kaže Perović.

Vukotić kaže da je oslučio da i pored lošeg vremena sa Milošem Krivokapićem pođe da vidi mogu li da izvuku mrfeže. -Kada smo videli da je loše vreme, odustali smo od toga i krenuli natrag. Pošto je bio vetar, odlučili smo da sačekamo i uputili smo se uz obalu ka hotelu „Plaža“. Primetili smo da se u blizini Njivica nalazi jedan brodić i da na njemu ima ljudi. Kada smo videli da se barka prevrnula, Krivokapiću i meni pridružili su se Bojanić i Bijelić i pošli smo mojim brodom „Delfin” da im pomognemo. Stigli smo do njih za nekih desetak minuta, ispričao nam je Vukotić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track