MA KO PITA NAROD Đukanović: Crna Gora bez referenduma ulazi u NATO!
Foto: Fonet

Odluku donosi Parlament

MA KO PITA NAROD Đukanović: Crna Gora bez referenduma ulazi u NATO!

Crna Gora -
PODGORICA - Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je da ne postoji pravna obveza ni politička potreba za raspisivanjem referenduma o pristupanju Crne Gore NATO-u, navodeći da će to pitanje biti jedno od glavnih u kampanji na skorim parlamentarnim izborima

Đukanović je, na “premijerskom satu” u crnogorskom parlamentu, ukazao na činjenicu da crnogorski Ustav ne propisuje organiziranje referenduma u slučaju pristupanja NATO-u i da bi on bio obvezan kada bi država gubila suverenitet ili bi prenosila suverena prava.

"U slučaju priključenja NATO savezu Crna Gora ne gubi suverenitet niti prenosi bilo koje od svojih prava na ovu međunarodnu organizaciju”, kazao je Đukanović podsećajući da se odluke u Alijansi donose konsezusom i da svaka država glasa u skladu sa svojim nacionalnim interesima.

“Pitanje pristupanja međunarodnim organizacijama, dakle i NATO savezu je u nadležnosti parlamenta, koji reprezentira volju građana. U sadašnjem njegovom sastavu skoro dve trećine odbornika podržava članstvo, što je potvrđeno usvajanjem rezolucije o podršci integraciji Crne Gore u NATO”, podsetio je premijer.

On je ocenio da su građani sve bolje obavešteni i da sve više razumeju prednosti članstva u Alijansi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track