MALA VAJDA OD CRNE GORE U NATO: Nikakva pomoć u sukobu sa Rusijom
Foto: Vijesti AP

Svetski mediji procenjuju

MALA VAJDA OD CRNE GORE U NATO: Nikakva pomoć u sukobu sa Rusijom

Crna Gora -

Buduća članica NATO, Crna Gora, čija su četiri vojna aviona na prodaju, a dva operativna ratna broda retko napuštaju matičnu luku, teško da je impresivna vojna sila, ocenila je danas agencija Asošijeted pres (AP).

Crna Gora sa 2.000 vojnika, stisnuta između visokih planina i Jadranskog mora, teško da bi mogla da unapredi odbranu Zapada u bilo kakvoj konfrontaciji sa Rusijom.Uprkos veličini i manjku vojne snage, Crna Gora je u napetoj situaciji zbog nadmetanja Zapada i Moskve za uticaj na Balkanu, a ishod bi mogao da odredi pravac celog regiona Balkana - ka EU, NATO i integraciji sa Zapadom ili ka Rusiji, navodi AP.

"Jasno je da su tenzije između istoka i zapada ostavile posledice na političku i bezbednosnu situaciju na zapadnom Balkanu", rekao je bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović u nedavnom intervjuu agenciji AP. On je pozvao EU da zaustavi "destruktivni" uticaj Rusije na Balkanu, uključujući kampanju dezinformacijama, nakon navodnog pokušaja državnog udara na dan izbora u Crnoj Gori.

Crnogorsko tužilaštvo optužilo je Rusiju i operativce njene tajne službe za pokušaj državnog udara, 16. oktobra prošle godine, na dan izbora u Crnoj Gori uključujući i planiranje ubistva đukanovića.Crna Gora je bila verni saveznik Rusije do odvajanja od Srbije na referendumu 2006. godine, kada je država sa 620.000 stanovnika napravila snažan preokret ka evro-atlantskim integracijama, podseća agencija AP.

Rusija se snažno protivi ekspanziji zapadne vojne alijanse u regionu koji smatra delom strateške "sfere interesa", dodaje agencija.Crna Gora je na pragu ulaska u NATO i do sada je pristupni protokol o članstvu potvrdilo 25 od 28 zemalja članica Alijanse. Ostalo je da to urade SAD, Holandija i Španija.Prijem u NATO mogao bi da bude odložen za leto jer američki Senat u kalendaru nema prostora za dugu raspravu o Crnoj Gori, navodi "Politiko", a prenose podgoričke Vijesti. Politički magazin ističe da je glavni krivac republikanski senator Rend Pol, koji je prošle nedelje sprečio da se odluči o ratifikaciji protokola.Kremlj je negirao umešanost u pokušaj državnog udara, ali se otvoreno vodi kampanju protiv NATO ne samo u Crnoj Gori, već i u susednim zemljama - Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji, piše AP.

Lider crnogorskog Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je da Crna Gora nikada ne treba da postane članica NATO i da treba da održava bliske odnose sa svojom slovenskom, pravoslavnom "braćom" u Rusiji."Mi pripadamo civilizovanom krugu koji je nasledio najbolju tradiciju Crne Gore, koja je tokom 300 godina imala najbolje odnose najpre sa Ruskom imperijom, a kasnije sa Sovjetskim savezom", rekao je Mandić za agenciju AP.Analitičari smatraju da iza svih tenzija stoje veliki strateški ciljevi. Za Rusiju to je pristup lukama za vojne brodove na Mediteranu i održavanje svojih ekonomskih i političkih interesa, a za NATO držanje ruske mornarice podalje od takozvanih "toplih mora".

Crna Gora jedina je država koja ima izlaz na Jadransko more, a još nije članica NATO, podseća AP.Ta država je i dalje duboko podeljena na one koji se protive i na one koji se zapažu za članstvo u NATO i druge zapadne integracije.NATO je 1999. godine bombardovao Crnu Goru, kao i Srbiju, zbog čega je zapadna vojna alijansa nepopularna u tim državama.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track