MISTERIOZNA POSETA LAVROVA: Evo zašto je šef ruske diplomatije bio u Crnoj Gori!

odmor ili nešto drugo

MISTERIOZNA POSETA LAVROVA: Evo zašto je šef ruske diplomatije bio u Crnoj Gori!

Crna Gora -

TIVAT - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov sleteo je u utorak popodne na tivatski aerodrom privatnim letom i boravio u Crnoj Gori do srede uveče

U Tivtu su Lavrova sačekali ruski prijatelji sa kojima je nastavio druženje na luksuznoj jahti ,,Anedigmi“, krstareći Bokokotorskim zalivom. Prema informacijama lista Pobjeda, Sergej Lavrov je bio u privatnoj poseti, a crnogorska država je, shodno značaju gosta, omogućila sve neophodne bezbednosne mere tokom dva dana boravka i zato se nije mogla dobiti ni jedna zvanična informacija iz državnog protokola.

Iako nedostaju zvanične informacije, izvesno je da se Lavrov nije tokom kratkotrajne posete Crnoj Gori sreo sa crnogorskim zvaničnicima, ali ni sa predstavnicima ovdašnjih rusofilskih stranaka. Zvanično, nije poznat identitet ruskih prijatelja koji su dočekali Lavrova u Tivtu i pružili mu gostoprimstvo. Izvesno je da domaćini ministra spoljnih poslova Rusije nisu bili ni Oleg Deripaska ni Aleksandar Luškov, koji imaju luksuzne nekretnine u Crnoj Gori, upravo na Primorju.

Lavrova su ugostili moćni ljudi ruskog biznisa kao što su Vitalij Mačicki, predsednik borda direktora Rosinvestnefta, velike kompanije koja se bavi eksploatacijom rudnog bogatstva, Aleksandar Čigirinski, suvlasnik Snegiri grupe koja se bavi većim građevinskim poslovima.

Da je reč o imućnim ljudima, govori podatak da su ruskog ministra ugostili na jahti marke Wellesley koja plovi pod malteškom zastavom, a čije nedeljno iznajmljivanje košta, prema zvaničnim podacima, kompanije koja ih rentira 220.000 evra. U tu cenu je uračunata i usluga skipera i posade.

Taj tip jahti nije tako redak u crnogorskim vodama i prošlih godina je viđan, ne samo u luci Porto Montenegro, već i vodama oko Budve i Svetog Stefana. Jahta ,,Anedigmi“ je u utorak veče kružila Bokokorskim zalivom da bi se usidrila u Ljutoj. Iz restorana ,,Stari Mlini“ naručena je i posebna večera jaretina i hobotnica ispod sača koja je dopremljena čamcem.

Nakon kratkog izleta bez politike, Sergej Lavrov je juče napustio Crnu Goru i zaputio se u Sloveniju, gde će u subotu biti u delegaciji sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track