ODBOR ZA ŠKOLOVANJE U BERANAMA PORUČIO: Nećemo da odustanemo od srpskog jezika
Foto: Profimedia

Nastavljaju borbu

ODBOR ZA ŠKOLOVANJE U BERANAMA PORUČIO: Nećemo da odustanemo od srpskog jezika

Crna Gora -

Odbor za školovanje na srpskom jeziku iz Berana, organizovao je u ovom gradu naučni skup na temu "Otimanje srpskog jezika".

"Nastavljamo aktivnosti započete 2011. godine, kada smo pokrenuli inicijativu na zaštiti srpskog jezika i ćirilice u Crnoj Gori. Tada smo tražili školovanje na srpskom, bez uslovljavanja sa nejezicima, ali i vodili aktivnosti za vraćanje statusa službenog jezika srpskom jeziku, koji je nasilno oduzet diskriminatorskim ustavom iz 2007. godine, a da nije bio ni izmišljen novi jezik. Doduše na silu je sačinjen u Zagrebu 2011. godine, odakle i duvaju ovi vetrovi, bez naučnog utemeljenja. Zahtevali smo i formiranje Saveta za školovanje na srpskom na svim nivoima."

Ovo je saopštio Odbor za školovanje na srpskom jeziku, uz napomenu da su tada "predstavnici opozicije pregovarali sa Igorom Lukšićem i Štefanom Fileom i dogovorili onaj bućkuriš jezik, kao i odbor za štampanje udžbenika na tom bućkuriš jeziku".

"I tada smo ukazivali na prevaru. Rezultat dogovora i odbora za izradu takozvanog udžbenika je ravan nuli. Svi udžbenici su se štampali i štampaju se na izmišljenom jeziku iz 2011. godine i svi se prave ludi. Iste zahteve imamo i sada. Ovog puta okupljamo pravoslavne Srbe, Srbe muslimane, Srbe katolike, Crnogorce, Jugoslovene i sve one kojima je srpski maternji jezik", navodi odbor.

(Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track