PETORICA U PRITVORU ZBOG PLANIRANJA UBISTVA: Crna Gora traži vođu krimi klana Stevana Stamatovića
Foto: Vijesti/Olivera Lakić

Potera

PETORICA U PRITVORU ZBOG PLANIRANJA UBISTVA: Crna Gora traži vođu krimi klana Stevana Stamatovića

Crna Gora -

Crnogorska policija traga za Podgoričaninom Stevanom Stamatovićem zbog sumnje da je sa još neidentifikovanom osobom formirao kriminalnu organizaciju, čiji su članovi navodno postali Milan Lješnjak, Aleksandar Bojović, Dejan Deletić, Đorđije Božović i Stefan Balević.

Specijalno državno tužilaštvo tvrdi da je zadatak te grupe bio nasilje i zastrašivanje radi vršenja krivičnih dela teško ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Taj klan navodno je formiran u decembru 2016. godine na teritoriji Podgorice i Berana i mesecima je bio pod nadzorom istražitelja. Policija godinama tvrdi da je Stamatović blizak škaljarskom kriminalnom klanu.

MIlan Lješnjak (Foto: Vijesti/Filip Roganović)
MIlan Lješnjak (Foto: Vijesti/Filip Roganović)

Deletić je uhapšen prije tri dana zbog sumnje da je planirao likvidaciju osuđenika Radojice Zekovića, navodnog člana kavačkog klana. Stamatovićevu kuću policija je pretresla u subotu, nekoliko sati posle hapšenja Deletića, dan kasnije uhapsili su Balevića i Bojovića, a Lješnjak i Božović juče su se predali policiji. Njih dvojica saslušani su pred specijalnim tužiocima Milivojem Katnićem i Sašom Čađenovićem.

Tužilaštvo sumnjiči Lješnjaka da je postavio eksplozivnu napravu ispod automobila koji koristi više osoba, ali obojica su negirala da su članovi kriminalne grupe. Božović je tužiocima ispričao da već godinu čuva Stamatovića, da je on angažovao Lješnjaka kao pojačanje i da ne poznaje Balevića, Deletića i Bojovića.

Đorđije Božović (Foto: Vijesti/Filip Roganović)
Đorđije Božović (Foto: Vijesti/Filip Roganović)

“Nas dvojica smo Stevana Stamatovića čuvali od eventualnih problema koje može da ima u kafiću, od verbalne rasprave ili neke tuče, ali mi Stevan nikad nije rekao od koga treba da ga čuvamo”, tvrdio je Lješnjak i dodao da ne zna ko je Radojica Zeković, čiju je likvidaciju navodno pripremao sa Berancem Dejanom Deletićem, sa kojim je živeo u istom stanu, kao i sa Stefanom Balevićem i povremeno sa Božovićem. Tvrdio je da je hteo da zapali automobil čoveku kom duguje novac pod kamatu, jer je navodno on pretio da će to njemu uraditi.

Tužiocima, međutim, nije hteo da kaže kako se zove osoba kojoj navodno duguje novac. Ispričao je da nije hteo da ubije nikoga, i da za njegov plan niko nije znao. Nije želeo da otkrije od koga je kupio eksplozivnu napravu i takođe je tvrdio da samo obezbjeđuje Stamatovića.

Zoran Piperović, Božovićev i Lješnjakov advokat, kazao je da su obojica negirali da su članovi kriminalne organizacije.

Stefan Balević (Foto: Vijesti/Filip Roganović)
Stefan Balević (Foto: Vijesti/Filip Roganović)

"Božović je objasnio da je stražar u zgradi u kojoj živi Stevan Stamatović i ništa više. Rekao je da je ponekad išao da pije kafu u hotel 'Hilton', dok tu sjedi Stamatović, ali tri stola dalje od njega”, kazao je Piperović. On je dodao je Lješnjak tužiocima ispričao da je imao svoje razloge da "jednom čoveku digne u vazduh 'golf V'".

"Rekao je da mu je dugovao pare na kamatu, nije hteo da kaže kome i koliko duguje. Kazao je da je sam postavio napravu, da je hteo da digne kola u vazduh, da je čekao da prođe jedna žene i, kada je ona prošla, pobegao je jer je video patrolu. Rekao je da niko nije znao za to i da je ujutro pošao to da uradi, jer je ugrabio kada je bio slobodan", objasnio je advokat i dodao da je njegov branjenik pred tužiocima ispričao da nije pratio članove kriminalnih klanova i policiju, za šta ga oni sumnjiče: "Rekao je i da ne poznaje Redojicu Zekovića, i nijednog Zekovića."

Zoran Piperović: Božović i Lješnjak negiraju da su članovi kriminalne grupe (Foto: Printscreen YouTube)
Zoran Piperović: Božović i Lješnjak negiraju da su članovi kriminalne grupe (Foto: Printscreen YouTube)

Policija i tužilaštvo nezvanično tvrde da je ta grupa pre par dana u podgoričkom naselju pokušala da likvidira Zekovića, koji je iz zatvora izašao na vikend odsustvo. Tu mafijašku likvidaciju sprečila je starija Zabjelčanka, koja je prijavila da se dve sumnjive osobe vrzmaju oko automobila u tom podgoričkom naselju, posle čega je usledilo hapšenje Deletića.

Zeković, za kog istražitelji tvrde da je bio meta, robija u Poluotvorenom odeljenju spuškog zatvora, pa na vikend odsustvo ima pravo prema Pravilniku o kućnom redu. Izvori Vijesti tvrde da je u tom odjeljenju bio i u vreme ubistva Dalibora Đurića, takođe pripadnika škaljarskog klana. Zeković je pre par godina osuđen na 17 godina zbog dvostrukog ubistva i ranjavanja u bašti restorana "Jadranska straža" u Budvi septembra 2007. godine. Tada su ubijeni Vladimir Rakočević i Adalbert Šut, a ranjeni Vladimir Janković i Željko Janković.

(Vijesti.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track