POLOVINA MLADIH CRNOGORACA ŽELI DA ODE IZ ZEMLJE: Očekuju bolji život negde u inostranstvu
Foto: Profimedia

Istraživanje

POLOVINA MLADIH CRNOGORACA ŽELI DA ODE IZ ZEMLJE: Očekuju bolji život negde u inostranstvu

Crna Gora -

Polovina mladih u Crnoj Gori želi da napusti državu u očekivanju boljeg životnog standarda i lakšeg zapošljavanja u drugim zemljama, pokazalo je istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO).

"Želja za odlaskom nešto je jača kod mladih koji su još u procesu obrazovanja, kao i muškaraca. Ključni motivi za odlazak iz Crne Gore mladi nalaze u očekivanju boljeg životnog standarda i lakšeg zapošljavanja u drugim zemljama", navodi se u istraživanju CGO je predstavio danas nalaze istraživanja "Mladi u Crnoj Gori – društveni dekor ili društveni kapital?", koje je sproveo u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert (FES).

Koordinator Omladinske grupe CGO Miloš Knežević, predstavio je nalaze.

"Čak 99 odsto mladih u Crnoj Gori ima pristup internet, a mladi u Crnoj Gori dnevno, u proseku, provedu 4,2 sata na internetu. Mladi u Crnoj Gori smatraju da je najvažnije imati prijatelje, steći dobro obrazovanje i biti veran (partneru, prijateljima, poslodavcu)", rekao je Knežević.

On je naveo da se može konstatovati da mladi imaju jedan zdrav i socijalno vredan pogled na hijerarhiju vrednosti.

"Ali, treba napomenuti da među mladima u Crnoj Gori nema previše idealizma ili utopizma. Dakle, nije »biti bogat« nešto što je na najvišoj poziciji njihovih vrednosnih orjentacija, ali svakako mladi nisu utopisti koji poriču svoju i opštu ljudsku potrebu da budu finansijski obezbeđeni i bezbrižni", rekao je Knežević.

Mladi u Crnoj Gori najveću socijalnu distancu iskazuju prema homoseksualnim osobama, migrantima i HIV pozitivnim osobama, dok su najtolerantniji ka studentima.

Polovina mladih u Crnoj Gori, koji su bili ispitanici, želi da napusti Crnu Goru, a polovina ne.

Mladi u Crnoj Gori optimistični su u pogledu svoje situacije za deset godina.

"Više od tri četvrtine veruje da će za deset godina biti bolje nego sada. Postoje izvesne razlike s obzirom na ekonomski status, takve da mladi sa ispod prosečnim ekonomskim statusom češće u odnosu na prosek smatraju da će njihova situacija za deset godina biti lošija nego sada", pokazalo je istraživanje.

Većina mladih u Crnoj Gori nije učestvovala u nekom vidu dobrovoljnog ili volonterskog rada.

Najpoželjniji radni angažman mladih je u državnom sektoru, gde bi volelo da radi više od polovine, a nešto manje od četvrtine navodi da bi volelo da radi u privatnom sektoru.

Kako je saopšteno, mladi u Crnoj Gori pretežno nisu zainteresovani za politička pitanja i političke teme.

Najbliže su im teme iz domena politike u Crnoj Gori, dok najmanje interesovanje postoji za političke prilike i teme sa Balkana.

Mladi imaju pretežno pesimističan stav u pogledu vlastitog uticaja na delovanje institucija na lokalnom, ali i nacionalnom nivou.

Insititucije kojima mladi u značajnoj meri veruju su crkva, nevladine organizacije, vojska, policija i sudstvo.

"Za mlade je najbolnija tema nezaposlenost. Osim toga, mladi ocenjuju da su i porast siromaštva, nesigurnost zaposlenih, porast kancerogenih oboljenja u populaciji, te kriminalne aktivnosti i zagađenje okoline, veoma značajne i goruće za crnogorske društvo", navodi se u istraživanju.

Kada je u pitanju strateški pravac u kom se kreće čitava crnogorska država i društvo, mladi u Crnoj Gori su podeljeni.

"Preko polovine mladih smatra da se ona kreće u dobrom pravcu, dok na drugoj strani oko 45 odsto osoba iz iste generacije procenjuje da je kretanje države i društva usmereno u pogrešnom pravcu", pokazalo je istraživanje.

Kada je u pitanju jedno od ključnih pitanja strateškog razvojnog puta Crne Gore, a to su evropske integracije, većina, ali ne i nadpolovična, saglasna je sa pridruživanjem Crne Gore Evropskoj uniji.

Istraživanje je obuhvatilo 600 ispitanika starosti od 16 do 27 godina, a stručni i terenski deo za potrebe projekta uradila je agencija Ipsos strategic marketing, pišu podgoričke Vijesti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track