(FOTO) CETINJANI ODUŠEVLJENO DOČEKALI PRINCA ČARLSA: Ovo je velika čast za Crnu Goru!
Foto: Prijestonica Cetinje

Susret sa predsednikom Vujanovićem

(FOTO) CETINJANI ODUŠEVLJENO DOČEKALI PRINCA ČARLSA: Ovo je velika čast za Crnu Goru!

Crna Gora -
CETINJE - Britanski prinčevski par, princ Čarls i vojvotkinja Kamila, dolaskom na Cetinje, nastavili su danas balkansku turneju posetom Crnoj Gori.

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola posetu Crnoj Gori počeli su na Cetinju, gde ih je dočekao predsednik države Filip Vujanović. Oni će se u priestonici upoznati sa crnogorskom tradicijom i kulturom.

Dolazak britanskog prinčevskog para pobudio je veliko interesovanje Cetinjana, a nekoliko stotina građana sačekalo ih je ispred Plavog dvorca. Mladji su uglavnom fotografisali dok su stariji komentarisali. Mnogi od okupljenih građana, rekli su da je poseta britanskog prinčevskog para "veliki događaj" i "velika čast" za Crnu Goru, a "posebno za prestonicu" koja je, kako su isticali pre svega stariji Cetinjani, "do pre sto godina navikla da prima članove kraljevskih porodica".

Mnogi su rekli i da bi voleli da takvih događa bude još više, a iz mase su se mogli čuti i komenatri poput onog da je "vojvotkinja lepša u prirodi nego na fotografijama" ili da je "naša lepša od njihove".Posle susreta sa Vujanovićem princ Čarls i njegova supruga obišli su na Cetinju festival hrane i pića gde su obišli štandove sa autentičnom crnogorskom hranom i pićem iprobali tradicionalne crnogorske proizvode.

Kroz razgovor sa ministrom poljoprivrede Petrom Ivanovićem i proizvođačima, oni su se upoznali sa potencijalima crnogorske poljoprivrede, kvalitetnim proizvodima po kojima je naša zemlja prepoznatljiva i ukusima koje pamte njeni posjetioci.

Na Festivalu kulturnog nasljeđa prikazani su tradicionalni zanatski proizvodi i hranaKraljevski par je i nazdravio zbog dolaska u Crnu Goru.i porazgovaraju sa prozivodjačima maslina i maslinovog ulja,vina, crnogorskog pršuta, ali i nacionalnih kostima i proizova od vune.

Među njima je i jedan od ulcinjskih maslinara koji je za princa Čarlsa pripremio ulje od masline stare od 1.000 do 2.000 godina i sadnicu autohtone masline. Princ Čarls će potom u Vladinom domu obići neke od najpoznatijih hrišćanskih relikvija, poput ikone bogorodice Filarmose i razgovaraće s lokalnim ikonopiscima koji će mu predsdtaviti svoje radove.

Princ od Velsa će predstaviti opremu koja je donacija britanske vlade Carini Crne Gore, dok će vojvotkinja od Kornvola posetiti sedište UNICEF-a u Podgorici.

Posle Cetinja, princ Čarls je doputovao u Podgoricu, gde se susreo sa premijerom Milom Đukanovićem. Tom prilikom je odao priznanje za dosadašnji razvoj Crne Gore kao i za njen doprinos učvršćivanju mira i stabilnosti.Takođe je rekao da ceni to što je Crna Gora afirmisala međunacionalni sklad i harmoniju. Iskazao je i očekivanje da će Crna Gora i nadalje doprinositi stabilnosti regiona.

(cdm)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track