Prikaži najnovije vesti
svinjski grip, foto AP
Sezona gripa

PRVI SMRTNI SLUČAJ GRIPA U CRNOJ GORI: Muškarac bolovao od od više bolesti i nije bio vakcinisan

Crna Gora 1

U Crnoj Gori je registrovan prvi smrtni slučaj gripa u ovoj sezoni. Reč je o pacijentu starom 63 godine, koji je bolovao od više hroničnih bolesti.

On je preminuo juče od komplikacija sezonskog gripa.  Uvidom u elektronsku bazu podataka o prijavljivanju zaraznih bolesti, u Crnoj Gori je u toku prethodne sedmice prijavljeno 45 ljudi sa simptomima nalik gripu.

U Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje juče je pristigla jedna prijava smrti od Influence tipa AH3.

"Ovo je prvi registrovani smrtni slučaj gripa u ovoj sezoni. Reč je o pacijentu kod koga je postojao povećan rizik od razvoja komplikacija gripa. Pacijent nije bio vakcinisan protiv gripa", kazali su u IJZ.

Najefikasnija preventivna mera je vakcinacija protiv sezonskog gripa.

"Vakcina se može primiti u bilo koje vreme u toku trajanja sezone gripa, čak i sada, kada virus cirkuliše u populaciji, uz napomenu da se imunitet razvija nakon dve do tri nedelje posle primene vakcine", savetuju u IJZ.

Opšte preventivne mere su rеdоvnо prоvjеtrаvаnjе prоstоriја, izbеgаvаnjе blisкih kоntаkаtа sа оbоlеlim оsоbаmа, rеdоvnо prаnjе ruku i izbеgаvаnjе dоdirivаnja оčiјu, nоsа i ustа, јеr sе virus na taj način unosi u organizam.

(CDM)

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir