ŽIVE BEZ STRUJE GODINU DANA Majka Sanja: Deca nam se gladna smrzavaju već drugu zimu!
Foto: Printscreen Vijesti.me/banka Hrane

Jad i beda

ŽIVE BEZ STRUJE GODINU DANA Majka Sanja: Deca nam se gladna smrzavaju već drugu zimu!

Crna Gora -
Četvoročlana porodica Radojević živi već godinu dana bez struje u dvadesetak kvadrata, bez kupatila u podgoričkom naselju Konik

PODGORICA - Nedavno su nabavili furunu, za koju nemaju drva i koju moraju tek da otplate. Nemaju ni šporet i kuvaju na plinskom kuvalu ako imaju šta. Više su gladni, nego siti. Marko i Sanja Radojević imaju dva sina, od četiri i šest godina. Žive od 146,67 evra socijalne pomoći. Oba roditelja su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i čekaju poziv za bilo kakav posao. Marko kaže da je za svoju decu sve radio: čistio septičku jamu, kopao kanale, istovarivao kamione...Često posao čeka na pogrebnom, ne bi li zaradio dnevnicu. Čekanje često ne donese nikakav posao, požalio se Marko Banci hrane.

“Deca nam žive u mraku već godinu dana. Smrzavamo se... O tome šta jedemo ne želimo ni da govorimo. Ne dobijamo obrok od Narodne kuhinje, jer je veliki broj porodica na čekanju”, kaže Sanja.Radojevići za struju duguju 1.500 evra i kažu da nema načina da to sami plate od od socijale .

“Kada bi se našlo dobrih ljudi da nam pomognu da barem glavnicu otplatimo, pa da mesečno izmirujemo obaveze, nekako bi se i moglo”, dodaju oni.Dok su imali struju, za grejanje su koristili kvarcnu peć.

“Struju nismo imali čitavu prošlu zimu, a bojimo se da ćemo i ovu dočekati bez nje, pa smo kupili staru furunu, ali je još nismo otplatiti. Na njoj ne može da se kuva, ali bi nam makar bilo toplo, da imamo drva”.

Marko je na balkonu cepao daske koje je nalazio na skladištima, pa su pet, šest dana imali toplu sobu. Ali sada nigdje ne može da nađe ništa za ogrijev, pa da bi ugrejali decu, pokriju ih ćebadima. Roditelji spavaju na podu, a deca na staroj garnituri koju je Marko dobio kao nadoknadu za svoj rad. Majka Sanja kaže da djeca ne biraju hranu.

“Jedu sve što im dam, ali, često nema ništa od hrane, pa deca traže pomoć od bake koja živi u blizini. Ona im ponešto skuva i donese. Skromno, koliko se može od penzije koja iznosi 150 evra" ,aže sanja.

Radojevići nemaju ništa od kućanskih aparata - frižider, šporet, mašinu za veš... Stariji dečak, Radoje, šestogodišnjak trebao je ove godine da krene u školu. Kako ima problema sa nerazgovetnim govorom, roditelje su iz škole uputili kod logopeda. Dečak ide kod logopeda svaki drugi dan, ali to košta njegovu porodicu. Mlađi sin Vojislav ima bronhitis i potreban mu je inhalator koji ne mogu dobiti na recept. Porodica nema mogućnosti da ga sama kupi.

Radojevići ne mogu da slave rođendane, Nove godine. Nikada ne idu na more, u bioskop. Deca nemaju igračke.Banka hrane je paketom namirnica i higijenskih sredstava za neki period pomogla Radojeviće. Nedavno im je uručena novčana pomoć studentske organizacije AIESEC.

Apel za pomoć!

Banka hrane apeluje na humane ljude i društveno-odgovorne kompanije da pomognu Radojevićima. Pomoć im je potrebna u hrani, obući (dječaci nose 34 i 32-33 broj), odeći, vešu, posteljini, korišćenom nameštaju, da izmire dug za struju i nabave šporet na drva i drva. Za pomoć Radojevićima obratite se Banci hrane na telefon 069 495 680, putem emaila, ili na Facebook stranici.

(vijesti.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track