RADOVI U PODGORICI: Počinje restauracija Sahat kule
Foto: Anadolija

Odvojeno 400.000 evra

RADOVI U PODGORICI: Počinje restauracija Sahat kule

Crna Gora -

PODGORICA - Restauracija Sahat kule i Trga Bećir-bega Osmanagića u Podgorici počela je danas i trajaće najviše 120 dana.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Zahvaljujući turskoj Agenciji za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), koja je za ovaj projekat izdvojila oko 400.000 evra, Sahat kula će biti restaurisana, a oko nje će biti uređen trg, sa zelenim površinama i klupama za sedenje.

Zvanična primopredaja radova obavljena je danas ispred Sahat kule, a prisustvovali su predstavnici grada Podgorice, TIKA-e i firme koja će izvoditi radove, "Star haus Venecija" (Star House Venezia) iz Italije. Koordinator TIKA-e za Crnu Goru Ahmet Altun kazao je da je današnji dan "jedan od važnijih istorijskih dana".

"Danas se nalazimo na ceremoniji zajedničke primopredaje radova na jednom od kulturnih dobara naše zajedničke istorije i tradicije. Cilj nam je da saniramo objekat Sahat kule i da naredne generacije uživaju u ovom kulturnom dobru. Dve države, Crna Gora i Turska imaju dosta toga zajedničkog u kulturnoj, socijalnoj i ekonomskoj saradnji. Ovo je samo jedan vid dobre saradnje dve države. Sahat kula će biti sanirana, a pored toga, biće urađeno i uređenje Trga. Biće postavljene zelene površine, klupe za sedenje i jedan ambijent za provođenje vremena na ovom mestu. Biće postavljena i rasveta i Sahat kula će poslati poruku da Crna Gora zasija u pravom smislu“, kazao je Altun.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Sahat kula je kulturno dobro, zaštićeno Zakonom o zaštiti spomenika kulture od 1957. godine. Jedna je od četiri sačuvane Sahat kule u Crnoj Gori. Sahat kula, koja je sagrađena u drugoj polovini 18. veka, postaće vidikovac posle restauracije, pa će svako ko poželi moći da uđe u nju.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14h UŽIVO: Šta je Tomislav Nikolić poručio studentima koji protestuju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track