REIS ISLAMSKE ZAJEDNICE CRNE GORE: Pokušaj puča u Turskoj mogao dovesti do rata u čitavom svetu
Foto: Youtube

Analitičar

REIS ISLAMSKE ZAJEDNICE CRNE GORE: Pokušaj puča u Turskoj mogao dovesti do rata u čitavom svetu

Crna Gora -

Reis Islamske zajednice Crne Gore Rifat Fejzić nazvao je danas pokušaj državnog udara u Turskoj "zlom koje je moglo da nanese veliku štetu i izrodi još jedno veliko ratište u svetu".

Fejzić je u intervjuu podgoričkoj televiziji "Atlas" ocenio da je "dobro što je izbegnuta nestabilnost koja je pretila Turskoj".

Islamska zajednica Crne Gore sa Fejzićem na čelu podržala je javno turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana pošto je u Turskoj propao pokušaj državnog udara.

Fejzić koji održava bliske veze sa Erdoganom i Islamskom zajednicom u Turskoj, a slovi i za dobrog poznavaoca prilika u toj zemlji, smatra da su razlozi zbog kojih se "uzburkala" Turska njen geopolitički značaj i što se bliži 100. godišnjica od proglašenja Republike Turske.

"Zbog jubileja će mnogi ugovori na koje se Turska obavezala u prvih sto godina Republike, prestati da važe", naveo je on.

Reis Islamske zajednice tvrdi da Fetulah Gulen, Erdoganov protivnik i čovek koga turski predsednik optužuje za pokušaj puča, "ima jak uticaj" u pojedinim zemljama regiona, prenela je Atlas TV.

"U Crnoj Gori, u Podgorici, oni održavaju kurs nekog stanog jezika, a u Rožajama funkcioniše studentski i dom za srednjoškolce. To nije ništa u poređenju sa Albanijom gdje je njihov uticaj veoma jak u obrazovnim institucijama", kazao je Fejzić.

S druge strane, ocenio je Fejzić, Gulenov uticaj u Crnoj Gori je "zanemarljiv", ali, smatra on, njegove pristalice ipak "moraju" biti pod nadzorom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track