RUSI UNIŠTILI CRNOGORCE: Ne  letujte u Crnoj Gori, plaže su prljave, cvetaju KRIMINAL i BOLESTI!

Medijski rat

RUSI UNIŠTILI CRNOGORCE: Ne letujte u Crnoj Gori, plaže su prljave, cvetaju KRIMINAL i BOLESTI!

Crna Gora -

Nakon što je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov prošle nedelje izjavio da Crna Gora ulaskom u NATO "žrtvuje" svoje ekonomske odnose sa Rusijom, na ruskim državnim televizijama emitovane su reportaže čija je poruka da Rusi ne treba da posećuju tu zemlju.

U prilogu pod nazivom "Jedan korak Crne Gore od NATO", emitovanom u utorak, uoči ratifikacije ulaska Crne Gore u tu vojnu alijansu u američkom Senatu, državni televizijeski kanal Rusija navodi da u Crnoj Gori danas "žestoko potiskuju protivnike ulaska u NATO" i da je to "već uticalo na investicionu klimu".

"Ruski biznis napušta zemlju, turizam nazaduje, a oslobođeno mesto veoma brzo zauzima kriminal. Gubimo Crnu Goru", navodi se u prilogu TV Rusija.

U reportaži se navodi da je Budva još nedavno bila "raj za ruske investitore, ali da je politika crnogorskih vlasti prema Rusiji počela da se menja, zbog čega je cela turistička zona Crne Gore pala u tešku depresiju".

"Zbog jačanja kriminala, čak ni sami Crnogorci ne savetuju svojim prijateljima da dolaze. Čiste plaže ovde su retkost.

Povećanje kriminala i rast rusofobije neće povećati želju ruskih turista da je posete", navodi se u reportaži.TV Zvezda, glasilo ruskog Ministarstva odbrane, 25. marta je objavila repotažu "Kriminal, minska polja i infektivne bolesti: Zašto Crna Gora postaje opasna za turiste".

U njoj se navodi da se Crna Gora smatrala "jednom od najprivlačnijih zemalja za turizam", zbog neverovatne lepote, predivnih plaža, dobre klime, i razvijene infrastrukture, ali da je "u poslednje vreme situacija počela da se menja".

Foto printscreen CdM
Foto printscreen CdM

"Tamo više nije bezbedno. To se vidi iz novosti - negde gađaju spomenike bombama, hapse Ruse nejasno zašto, opozicija preti masovnim protestima. A, Crna Gora, koja se sprema da uđe u NATO obećala je Rusima bezbedan odmor posle ulaska u Alijansu", navela je TV Zvezda.

Ta televizija je upozoravajući "na opasnosti koje mogu da očekuju turisti" pri dolasku u Crnu Goru, i pozivajući se na "uputstva" pojednih ruskih portala, navela da "treba izbegavati razgovor sa nepoznatim ljudima i da treba odmarati samo na mestima gde ima policije".

"Posebno opasna teritorija je granica s Albanijom i u slučaju da putujete automobilom, izbegavajte lokalno stanovništvo i ljude koji kod vas izazivaju sumnju", navodi TV u izveštaju, pozivajući se na neimenovane eksperte.

U izveštaju se navodi da postoje i "prirodne opasnosti", odroni na putevima, obilje morskih ježeva, meduza i otrovnih zmija . Pored toga, u izveštaju se upozorava da je voda "potpuno nekvalitetna" i da nije za piće i da turisti to ne znaju.

U znak protesta zbog ovih reportaža, na Fejsbuku je osnovana grupa na ruskom jeziku "posetiosamcrnugoru", gde članovi postavljaju svoje fotografije Crne Gore i govore o pozitivnim iskustvima. Prema podacima Turističke organizacije Rusije saopštenim 21. marta pretprodaja aranžmana za Hrvatsku i Crnu Goru povećana je dva do tri puta u odnosu na prošlu godinu.

U Crnoj Gori je, prema različitim procenama, nastanjeno između 10.000 i 30.000 Rusa.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vesti Kurir TV 29.03.2017: Koliko je automobila prodato na Sajmu za samo 2 dana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track