SAD I EU PORUČILE ĐETIĆIMA: Dogovorite se, izbori moraju da budu pošteni!
Foto: Rojters

Pregovori vlasti i opozicije za fer izbore

SAD I EU PORUČILE ĐETIĆIMA: Dogovorite se, izbori moraju da budu pošteni!

Crna Gora -
PODGORICA - Lideri partija koje imaju poslanike u Skupštini Crne Gore danas bi trebalo da završe pregovore o sporazumu za fer izbore.

Koordinator parlamentarnog dijaloga Ranko Krivokapić je ranije ocenio da bi neusvajanje sporazuma bio veliki korak unazad.

Nacrtom sporazuma predviđen je ulazak opozicije u vladu i u javna preduzeća. Lider vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je opoziciji ponudio četiri resora i potpredsedničko mesto u vladi, kroz koje se može kontrolisati korišćenje državnih resursa u izbornoj kampanji.

Otvorena su pitanja Javnog servisa, gde opozicija traži smenu uredničkog tima, kao i kontrole u Agenciji za nacionalnu bezbednost (ANB) i odlaganja raspisanih lokalnih izbora u Tivtu.

Delegacija Evropske unije (EU) u Podgorici i Ambasada SAD-a su uoči današnjeg sastanka ponovo pozvali partije na dogovor koji bi "omogućio delotvorno sprovođenje izbora".

U kreiranju pravila za parlamentarne izbore učestvuju sve partije koje imaju poslanike osim predstavnika Demokratskog fronta (DF), koji bojkotuju rad parlamenta i demokrate Crne Gore. Redovni parlamentarni izbori u Crnoj Gori predvidjeni su do oktobra ove godine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track