OSTAĆE IM PRŠUT U PUŠNICI: Rusija proširila embargo na Crnu Goru i Albaniju!
Foto: Reuters

Kontra mere za još pet država

OSTAĆE IM PRŠUT U PUŠNICI: Rusija proširila embargo na Crnu Goru i Albaniju!

Crna Gora -
Meso i mesne prerađevine, mleko i mlečni proizvodi i ribe iz Crne Gore, Albanije Islanda, Lihenštajna i Ukrajine, neće se više uvoziti u Rusiju

MOSKVA -PODGORICA - Vlada Ruske Federacije stavila je embargo na uvoz hrane iz Crne Gore, Albanije, Islanda, Lihenštajna i Ukrajine.

Po nalogu premijera Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva uvedene su sankcija zemljama članicama Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (Island, Lihtenštajn i Norveška), kao i Crnoj Gori i Albani. Rusija je dodala na listu zemalja iz kojih je zabranjen uvoz prehrambenih proizvoda još ovih pet država.

Po nalogu Medvedeva zaduženo Ministarstvo poljoprivrede priprema paket sankcija protiv država koje su podržale sankcije EU protiv Rusije zbog ukrajinske krize. Među tim državama je i Crna Gora.

Kako je prenijela novinska agencija Interfaks, Ministarstvo poljoprivrede Ruske Federacije analiziralo je stanje trgovine sa pomenutim zemljama i zaključio da je njihovo učešće u ukupnom uvozu hrane u Rusiji oko pet odsto. Registar dobavljača prehrambenih kompanija u Rusiji, prema pisanju ove agencije, uključuje proizvođače mesa, kao i gotovih proizvoda od mesa, mleka i mlečnih proizvoda i ribe, iz država kojima će biti uvedene sankcije.

Evropska unija je u saopštenju od 28. jula navela da su države kandidati za pristup EU, kao što su Crna Gora i Albanija, članice Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu poput Islanda, Lihtenštajna i Norveške, kao i Ukrajina, podržale odluku Savjeta EU da proširi svoje sankcije protiv Rusije do 31. januara 2016. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track