STOLTENBERG: Crna Gora dobro napreduje ka NATO-u
Foto: Ap 2013

Priključenje alijansi

STOLTENBERG: Crna Gora dobro napreduje ka NATO-u

Crna Gora -
Generalni sekretar alijanse naredne nedelje u poseti Crnogorcima

PODGORICA - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je danas u Briselu da će ministri Alijanse na sastanku u decembru, na kojem će se odlučivati o pozivnici Crnoj Gori za članstvo, "znati da cene njen napredak".

"Crna Gora ostvarila je značajan progres i dobro napreduje na putu ka NATO-u, nadam se da će ministri spoljnih poslova u decembru to i prepoznati", kazao je ;Stoltenberg na konferenciji za medije, a prenosi Televizija Crne Gore.

Stoltenberg će zajedno sa ambasadorima Severnoatlanskog saveta (NAC) naredne sedmice posetiti Crnu Goru kako bi se upoznao sa rezultatima ostvarenim na putu ka članstvu.

"Posetio sam Crnu Goru pre nekoliko meseci i lično sam se uverio u kojim oblastima napreduje, a to su sudstvo, vladavina prava, kao i reforme obaveštajne agencije i vojske. Predstavnici NATO-a će posetiti Crnu Goru naredne sedmice", rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima predstojeća poseta predstavnika NATO Crnoj Gori deo je pripreme za ministarski savet, koji će biti održan u decembru, kada će biti doneta odluka o pozivnici. Crna Gora očekuje pozivnicu u septembru i pored vladavine prava u poslednje vreme članice NATO-a u prvi plan ističu potrebu veće podrške članstvu.

Poslednje ankete javnog mnjenja ukazuju da trenutna podrška članstvu Crne Gore u NATO iznosi oko 52 odsto. Vlada Crne Gore već duže od godinu dana vodi intezivnu kampanju podizanja podrške javnog mnjenja članstvu u NATO.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track