U DUGOVIMA DO GUŠE: Svaki stanovnik Crne Gore duguje banci po 1.500 evra
Foto: Profimedia

Tri prosečne plate

U DUGOVIMA DO GUŠE: Svaki stanovnik Crne Gore duguje banci po 1.500 evra

Crna Gora -

Da građani Crne Gore grcaju u dugovima pokazuju novi podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG) prema kojima stanovnici bankama ukupno duguju gotovo milijardu evra, pišu podgorički mediji.

Dug je viši u odnosu na prethodnu godinu, tako da svaki građanin duguje bankama čak tri prosečne plate, odnosno po 1.552 evra. Pre deset godina crnogorski građani su, kako se dodaje, bankama prosečno dugovali 373 evra, a od tada do danas dugovi stanovnika konstantno rastu.

Ukupna kreditna zaduženost crnogorskog stanovništva na kraju juna tekuće godine iznosila je 965,7 miliona evra, što je za 49 miliona ili 5,3 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, rečeno je Dnevnim novinama u CGCB.

"Na kraju juna 2016. godine, zaduženost po glavi stanovnika je iznosila 1.552 evra i povećana je za 5,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine'', kazali su u Centralnoj banci.

Ukupni krediti privrede su na kraju juna ove godine iznosili 976,3 miliona evra. U odnosu na isti period prethodne godine, kreditna zaduženost privrede je povećana za 18,3 miliona evra, ili 1,9 odsto.

U tekstu se dodaje da je zbog neplaćenih dugovanja, čak 330.000 hrvatskih građana krajem maja bilo u blokadi, a samo njih 536 je pokrenulo postupak ličnog bankrota koji je zakonski omogućen u toj državi.

"U Bosni i Hercegovini je nešto drugačija situacija. Stanovnici ove države bankama duguju 3,5 milijardi evra, ili prosečno dve i po plate", navodi se.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track