(VIDEO) FORMIRANA BALKANSKA KOZAČKA VOJSKA: 26 kozačkih delegata defilovalo Kotorom
Foto: Printscreen Youtube

Nova armija u Crnoj Gori

(VIDEO) FORMIRANA BALKANSKA KOZAČKA VOJSKA: 26 kozačkih delegata defilovalo Kotorom

Crna Gora -

U Kotoru je formirana Balkanska kozačka vojska, uz prisustvo arhijerejskog namesnika bokokotorskog Momčila Krivokapića i brojnog sveštenstva, kao i 26 kozačkih delegata iz drugih kozačkih centara sa Balkana, među kojima je svaki predstavnik kozačke jedinice od najmanje 50 kozaka.

Ovaj događaj izazvao je veliku pažnju javnosti, a nakon liturgije i obilaska mesta gde je početkom 19. veka bio ruski konzulat, svečano postrojeni kozaci i „Noćni vukovi“ pošli su u riznicu Srpske pravoslavne crkve, gde ih je pozdravio domaćin, arhijerejski namesnik bokokotorski protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić.

Kozački pukovnik (ataman Crne Gore) Slobodan Pejović, koji je danas izabran za zamenika vrhovnog atamana Balkanske kozačke vojske, podsetio je na veze sa ruskim narodom, posebno u poslednjih 300 godina.

„Pomenuću samo nekoliko primera. Za vreme ruskog cara Petra Velikog ruski kneževi su u Boki Kotorskoj učili pomorske škole. U ratu Rusije protiv Napoleona u ruskoj vojsci je služilo preko 10 srpskih generala. Rusi su sa crnogorskom vojskom i Bokeljima za vreme Petra Cetinjskog od Francuza oslobađali Boku. Na Berlinskom kongresu Crna Gora i Srbija ne bi dobile državu da nije bilo Rusije, što je potvrdio i kralj Nikola kada je rekao: ‘Da nije bilo Rusije, ne bi bilo ni Crne Gore.'“

On je podsetio na rusku pomoć u oslobađanju Jugoslavije i Evrope od Hitlera, pomoć Crnoj Gori nakon zemljotresa 1979. godine. Podsetio je i na ruske investicije i brojne turiste koji dolaze iz ove zemlje. Pejović je osudio stav zvanične crnogorske politike koja se kreće ka učlanjenju države u NATO savez, nazvaši ovu organizaciju NATO kavezom.

(In4s.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track