(VIDEO) NASTAVAK PREGOVORA O PRIVATIZACIJI LUKE BAR: Sindikalci traže da se ponudi bolja cena
Foto: Printscreen YouTube

Sutra sastanak

(VIDEO) NASTAVAK PREGOVORA O PRIVATIZACIJI LUKE BAR: Sindikalci traže da se ponudi bolja cena

Crna Gora -

Sindikalni predstavnici Luke Bar i Montekarga pozvani su na sutrašnji sastanak sa predstavnicima Tenderske komisije i poljske OTL grupacije u vezi sa pregovorima o privatizaciji ove dve kompanija.

Predsednik Sindikalne organizacije Luke Bar Savo Nikotić kazao je Vijestima da očekuju da će u svim varijantama njihovi zahtevi o Kolektivnom ugovoru biti ispunjeni.

“I dalje smatramo da je ponuđena cena ispod svakog minimuma jer će ona u krajnjem dalje uslovljavati cenu akcija u vlasništvu radnika na berzi. Zbog propusta u objavljivanju tendera smatramo da bi on trebalo da se ponovi”, istakao je Nikotić.

Foto: Printsreen YouTube
Foto: Printsreen YouTube

OTL je ponudio 7,1 milion evra za 30 odsto akcija Luke (41,69 centi po deonici) i investicije od 17 miliona u naredne tri godine. I mali akcionari, koji imaju predstavnika u bordu direktora, smatraju da ima prostora da investitor ovu cenu poveća, pogotovu kada je ovaj početak privatizacije uporedi sa kupovinom 20 odsto akcija Luke Rijeka, u kojoj je učestvovao isti poljski investitor.

Nikotić je dodao da Kolektivni ugovor za oko 420 radnika Luke ne bi smio da se mijenja u naredne tri godine.

Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

“Ukoliko neki od radnika bude želeo da napusti radno mesto, želimo da se omogući i to kroz adekvatni socijalni program za tehnološke viškove, a što je i predviđeno našim Kolektivnim ugovorom“, rekao je Nikotić. Na pitanje Vijesti koliko će ljudi napustiti Luku Bar "prirodnim odlivom" i odlaskom u penziju u naredne tri godine, Nikotić je odgovorio da se prema njegovim podacima i evidenciji radi oko 40-ak ljudi.

"Toliko će steći pravo na jedan od uslova za penzionisanje što ne znači da će zaista otići iz kompanije. Znate da postoji mogućnost da radnik koji ima 40 godina staža, a manje od 67 godina, može i dalje da ostane u radnom odnosu“, zaključio je Nikotić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track